Komonica chráni pred infarktom a znižuje tlak, ale pozor! Môžete aj vykrvácať

Komonica lekárska (Melilotus officinalis) je veľmi účinná liečivka. Preto treba k jej užívaniu pristupovať s rešpektom. Pokiaľ si nechcete viac uškodiť ako pomôcť, oboznámte sa dobre s jej silou ešte prv, než si prvýkrát uchlipnete komonicového čaju. Vo všeobecnosti možno povedať, že radšej ju užívajte častejšie v malých množstvách než nárazovo vo veľkom. V tom druhom prípade vám totiž môže aj vážne uškodiť.

11.01.2022 15:00
komonica lekárska Foto:
debata

Okrem komonice lekárskej sa môžete v prírode stretnúť aj s komonicou bielou, ktorá nemá liečivé účinky. Pri zbere sa teda zamerajte na žlto kvitnúce rastliny, ktoré obsahujú organické farbivá priaznivo pôsobiace pri kardiovaskulárnych ochoreniach. Počas sušenia komonice sa postupne rozvinie silná vôňa, vďaka ktorej je táto liečivka obľúbenou náplňou aromaterapeutických vankúšikov.

Nie je náročná, slnko jej prospieva

Komonica dorastá do výšky metra až metra a pol, pričom si vystačí hoci aj s pôdou na železničnom násype. Zato si potrpí na slnko, vyhovuje jej suchá vápenitá pôda. V takejto pôde a na slnečných miestach potom obsahuje viac liečivých látok. Korene komonice sa nevyužívajú, zbiera sa nadzemná časť tejto jednoročnej či dvojročnej rastliny.

borievky Čítajte aj Borievky uľavia kĺbom a tráveniu, pomáhajú ženám. Títo ľudia ich však nesmú ani len ochutnať

Keď sušiť, tak dôkladne

Drobné žlté kvety sa na rastline objavujú v druhej polovici leta. Zber liečivky sa teda koná približne od júla do septembra. Sušenie kvetov má svoje pravidlá, ktoré treba rozhodne dodržať. Má byť rýchle, no zároveň dôkladné. Komonicu sušte pri vyšších teplotách a na tienistom, dobre odvetranom mieste. Prečo taký dôraz na technológiu sušenia? Nedostatočne dosušená bylina môže totiž začať kvasiť. Vtedy sa v nej začína tvoriť nebezpečný dikumarol, ktorý blokuje zrážanlivosť krvi. Pri užívaní by ste sa nevyliečili, ale mohli by ste vykrvácať.

Pri ktorých ochoreniach pomáha?

Komonica lekárska priaznivo pôsobí pri ochoreniach žíl, ciev a srdca. Pomôže vám, ak máte kŕčové žily, ak vás trápia tzv. ťažké nohy alebo nočné kŕče v lýtkach. Rastlina znižuje krvný tlak a je považovaná za prevenciu proti infarktu. Prekrvuje mozog, má protizápalové účinky, podporuje trávenie. Bonusom je, že vám pomôže aj vtedy, pokiaľ máte dlhodobé problémy so spánkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #cievy #kŕčové žily #komonica lekárska #zrážanlivosť krvi
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december