Trávnik na kľúč sa oplatí. Ak nehľadíte na cenu

Stačí primeraná investícia, trochu námahy a doslova za niekoľko hodín máte na priedomí trávnik, o ktorý by ste sa štandardnou cestou usilovali rádovo týždne. Živé trávne rohože (nepomýliť si s násobne drahšími syntetickými imitáciami), ktorým hovoríme i rolovacie koberce, najmä pri menších plochách stoja za zváženie. Napríklad preto, lebo sa vyhnete boju s burinami počas vzchádzania a iným „detským chorobám“.

12.01.2022 06:00
trávny koberec Foto:
debata

Typ predpestovaného koberca si vyberte podľa jeho hlavného využitia. Na okrasnú pažiť sa hodia iné zmesi ako pri aktívnom relaxe. Tak či onak však rátajte s cenou orientačne štyri eurá za štvorcový meter bez zahrnutia transportu a kladenia na kľúč. Je to asi desaťnásobok v porovnaní s nákladmi na osivo… Zatiaľ čo trávnik z vlastného výsevu sa z dôvodu vyššej zrážkovej činnosti spojenej s relatívne nižšími teplotami a pomalším odparovaním vlahy odporúča zakladať na prelome apríla a mája alebo v septembri, pri rohožiach na tom v zásade nezáleží, kým nemrzne.

Pripravte kobercu nový domov

Inštaláciu plátov hrubých 1,5 – 2 centimetre (rezané kombajnom) alebo 2 – 3 centimetre (vyňaté ručnou rezačkou, hrúbku zohľadnite pri koncipovaní, nech si nenarobíte reliéfy na zakopávanie) zvládnete aj sami. V prvom rade, samozrejme, musíte odstrániť starý trávnik, dôkladne vyčistiť pozemok od rastlinných zvyškov vrátane prípadných burín a pripraviť pôdu. Základom je jej priepustnosť. Na prekyprenie do hĺbky 15 – 20 centimetrov použite kultivátor. Do ťažkých pôd pridajte piesok. Zeminu potom pohrabte, aby sa korienky mohli ľahšie uchytiť – transportný substrát je len akousi vstupnou platformou. Okrem vyrovnania terénu sa presvedčte, že na povrchu nezostali kamene, hrudy, korene. Na záver plochu povalcujte. Výsledok má byť pevný, nie však tvrdý. Ak máte neblahé skúsenosti, položte sieťku proti krtom.

tráva Čítajte aj Keď trávnik nie a nie vzísť. Kde sa stala chyba a ako ju napraviť?

Na presun vyčleňte maximálne deň a pol

V rámci harmonogramu prísne dbajte na to, aby medzi vyňatím mačiny z pôvodného prostredia v „škôlke“, kde ju približne rok piplali kvalifikovaní majstri, a umiestnením na nové stanovište uplynulo maximálne 36 hodín. Rozviňte prvý diel na okraj vytýčenej plochy. Pri každej ďalšej rolke sa ubezpečte, že nevznikla medzera ani prekrývanie. Ukladajte ich striedavo ako pri murovaní. Na nepravidelných okrajoch či pri prekážkach pridajte kus presne na mieru: vyrežte ho ostrým nožom.

Plná záťaž až po mesiaci

Na úplný záver trávnik zalejte tak, aby voda presiakla do domovského podložia – chce to aspoň 15 litrov na meter štvorcový. Overte si to opatrným nadvihnutím rolky na okraji. Potom svoju novú pažiť utlačte valcom s hmotnosťou minimálne 50 kilogramov. Začnite v smere ukladania, až neskôr kolmo naň. Pozor na prípadné posunutie jednotlivých častí skladačky. V svahovitom teréne použite stabilizačné drevené kolíky. Uložený rolovací koberec rovnako ako klasicky vysiaty trávnik potrebuje intenzívnu zálievku. Ak nedisponujete samočinným zavlažovacím systémom, majte tento náročný pitný režim na pamäti pri koncipovaní svojho programu na dané obdobie: aspoň 2 – 3 týždne si musíte nájsť čas minimálne raz denne, optimálne však dvakrát, pri horúčavách aj trikrát. Na „transplantovaný“ trávnik skúste aspoň 10 dní vôbec nešliapať, plnej prevádzke ho vystavte najskôr za mesiac.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávnik #trávny koberec #osivo #trávne rohože
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december