Ako si správne vybrať záhradný domček alebo chatku

Poskytujú úkryt pred páľavou či lejakom, slúžia ako zákutie na poobedňajšiu siestu, situujeme do nich improvizované kuchynky, uskladňujeme úrodu, odkladáme náradie a mechanizmy. Účelová – najbežnejšie drevená – chatka je obrovským benefitom každej záhrady. Výberu tej správnej treba venovať primeranú pozornosť.

13.01.2022 06:00
záhradná chatka Foto:
debata (1)

Napohľad vyzerajú rovnako. Aj zdanlivo nepodstatné drobné rozdiely však môžu mať zásadný vplyv na vašu používateľskú spokojnosť. V prvom rade sa dôkladne zamyslite nad potrebnou metrážou. Zostavte si zoznam funkcií, ktorých plnenie od vášho detašovaného príbytku uprostred úžitkových hriadok a okrasných záhonov očakávate. Existujú aj hybridné riešenie, keď domček má integrovanú krytú terasu. Ak si na ňu rozložíte mobiliár odolný proti náročným klimatickým podmienkam a nevyžadujúci si zimné šanovanie, ušetríte vnútorný priestor. Obľúbeným riešením v tejto súvislosti je aj skladací nábytok.

Ak je primárnou úlohou ochrana úrody a náradia, steny nemusia byť hrubé. Na hrúbke pridáme, keď požadujeme väčšiu stabilitu alebo ak má chatka slúžiť aj na prenocovanie hostí.

Radšej okná s dvojitým zasklením

Veľmi dôležitým aspektom je profil konštrukcie. Na trhu nájdete chatky s hrúbkou stien od 28 milimetrov do 70 milimetrov. Ak je primárnou úlohou ochrana úrody a náradia pred poveternostnými vplyvmi a dlhoprstými, steny naozaj nemusia byť hrubé. Stredná hodnota 40 – 44 milimetrov poskytuje väčšiu stabilitu a izoláciu, postačí na improvizovaný oddych a zahriatie v sychravejších obdobiach na jar či jeseň a najmä spĺňa pestovateľské kritériá na prezimovanie chúlostivých rastlín. Horná hranica sedem centimetrov už vytvára únosné prostredie aj na prípadné prenocovanie vrátane iných ako letných mesiacov. Pri oknách radšej zvoľte dvojité zasklenie. Priepustnosť svetla nie je významne slabšia ako pri jednoduchom, cez ktoré neporovnateľne ľahšie zvonka prechádza chlad.

tieniaca plachta Čítajte aj Napnite plachty. Sú praktickou a lacnou náhradou pergol a markíz

Z dažďa pod odkvap

Najjednoduchším spôsobom zabezpečenia vodotesnosti je strešná lepenka, nevyzerá však práve esteticky. Najmä pri sedlovom type skúste preferovať šindle. Kúpiť sa dajú aj prefabrikované panely, na ktorých bez naozaj bedlivého skúmania vôbec nie je vidieť, že pokrývku netvoria jednotlivé kusy. Pochopiteľne, vopred zohľadnite, či sa chystáte na streche založiť „visutú“ záhradku – odvíja sa od toho veľa parametrov. Nezabudnite na odtokový systém: najlepšie s vývodom odkvapovej rúry do suda na zachytávanie zrážok. Ušetríte za odber vody na zavlažovanie.

S impregnovaním neotáľajte

Ak nepatríte medzi šťastlivcov s dvoma pravými rukami, priplaťte si za sprevádzkovanie chatky odborníkmi ponúkanými predajcom. Pár eur navyše je určite menej ako desiatky či nebodaj stovky za dodatočné opravy nezvládnutých montážnych krokov. Pri kúpe sa zároveň informujte, či je drevenička impregnovaná v rámci výrobného procesu. Ak nie, bez otáľania ju natrite na ochranu pred UV žiarením, vlhkosťou a drevokazmi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #nábytok #terasa #záhradný domček #chatka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december