Ako a čím hnojiť, keď máte záhony pokryté mulčom

Mulčovanie v úžitkovej aj okrasnej záhrade, čiže nastielanie doplnkovými zväčša organickými materiálmi, je úkon nad rámec nevyhnutných a vyžaduje si svoj čas i prostriedky, ale má veľa prínosov. Nebráni však zároveň prísunu prospešných látok pri hnojení? Pozrime sa, ako na to.

14.01.2022 06:00
mulč a hnojenie Foto:
debata

Porozkladanie drvenej kôry, drevnej štiepky, zdravého opadaného lístia, slamy či nevyzretého kompostu pomáha udržiavať v pôde správnu vlhkosť, podieľa sa na regulovaní teploty, zneprístupnením svetla významne komplikuje život burinám, v zime chráni chúlostivú vegetáciu pred mrazom, vlastným rozkladom dodáva živiny a ešte aj pôsobí usporiadane.

Pred mulčovaním dodajte pôde dusík

Doplnková vrstva na hriadkach prináša rôznorodý osoh bez toho, aby akokoľvek škodila. Veď inak by sotva aj bola odporúčaným riešením. Pravdou však je, že napríklad kôra ako azda najčastejšie používaný mulč vyťahuje zo zeme dusík, jednu z kľúčových zložiek podpory rastu. Ešte pred rozsypaním pokrývky teda do zásoby obohaťte dusíkatým hnojivom najmä vegetáciu, ktorá si to zo svojej podstaty vyžaduje.

čaj v záhrade Čítajte aj Sypaný aj vrecúškový: Na čo všetko sa dá v záhrade využiť čaj

Výluh zo žihľavy zaháňa škodcov

Keď sa neskôr potrebujete dostať cez „ochranný obal“ k podstate, stačí použiť tekuté hnojivo. Nemusíte sa obávať, že mulč ho absorbuje do takej miery, aby nič neuchoval na priesak do zeme. Je to ideálna príležitosť, aby ste využili tzv. žihľavový hnoj s bohatým obsahom spomenutého dusíka. Nevonia príliš príťažlivo, ale nejde predsa o ples v opere. Navyše, výluh po zriedení prichádza o značnú časť nevábnej arómy, nie však výživnosti. Pre rastliny vo svojej záhrade aj izbovky si ho jednoducho môžete pripraviť sami. Pridanou hodnotou je schopnosť odpudzovať škodcov.

Ako pripravíte výluh zo žihľavy

Vňať zo žihľavy nasekajte, zalejte odstátou vodou približne v pomere desať litrov na jeden kilogram zberu a nechajte na slnečnom mieste. Raz za deň premiešajte. Hotový organický preparát budete mať za necelé dva týždne v teplejšom a približne za tri týždne v chladnejšom počasí. Pripravenosť spoznáte podľa toho, že na povrchu sa prestane tvoriť pena. Narieďte ďalšou vodou v pomere 10 : 1 a aplikujte ku koreňom najmä rajčín a hlúbovín. Toto ekologické tekuté hnojivo sa hodí aj na ovocné kríčky a interiérové rastliny. Nie je vhodné na strukoviny a cibuľu.

S pevným hnojivom je to prácnejšie

Trochu prácnejšie je to s pevným hnojivom vo forme fabrických zrniečok. Treba totiž poodhŕňať mulč z bezprostredného okolia jednotlivých rastlín, následne umiestniť granulát a potom vrátiť nástielku na pôvodné miesto. Benefitom tuhého hnojiva je postupné uvoľňovanie: proces nemusíte opakovať úmorne často.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #dusík #hnojenie #mulč #kôra
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december