Režeme a pestujeme ostružiny: Sú skromnejšie ako maliny, ale háklivejšie

Čerstvé alebo zamrazené či spracované ako džem, kompót a súčasť koláčov sú lahodnou a zdraviu prospešnou pochúťkou. Neprávom občas opomínané černice sa pestujú podobne ako maliny. V porovnaní s nimi majú skromnejšie nároky na pôdu a výživu, pýtajú si však viac vlahy a horšie odolávajú mrazu.

15.01.2022 06:00
ostružiny Foto:
debata

Chutné tmavé plody pôsobia diureticky, čaj z listov zase pomáha pri črevných ťažkostiach. Ostružina černicová (Rubus fruticosus), ako znie jej oficiálne pomenovanie, sa vám za starostlivosť odmení tmavými bobuľkami prekypujúcimi okrem spomenutého provitamínu A napríklad aj „céčkom“ (v sto gramoch sa nachádza tretina odporúčanej dennej dávky) a „káčkom“ (štvrtina potreby), ďalej vlákninou, plus mangánom, meďou, draslíkom či horčíkom.

Na rast potrebuje oporu

Na výsadbu zvoľte chránené slnečné stanovisko s mierne kyslou hlinitou až piesčitou pôdou. Agrotechnicky je najvhodnejším termínom jeseň. Najneskôr s dvojtýždňovým predstihom aplikujte na danú plochu maštaľný hnoj alebo vyzretý kompost. Černica si vyžaduje oporu pre svoje dvojmetrové výhony. Odporúčaná veľkosť otvorov účelovej mriežky je 30 × 30 centimetrov, môžete však využiť aj existujúci plot, konštrukciu altánku a podobne. Odrody so vzpriameným rastom saďte do pásov pri aspoň metrovej vzdialenosti jednotlivých kríčkov od seba. Poliehavé sorty priviažte ku kolíkom. Ak pomedzi takéto stĺpiky natiahnete drôt v približne metrovej výške, zväčšite rozostupy medzi kríčkami na dva metre.

borievky Čítajte aj Borievky uľavia kĺbom a tráveniu, pomáhajú ženám. Títo ľudia ich však nesmú ani len ochutnať

Zber úrody trvá aj dva mesiace

Pôdu udržiavajte sústavne vlhkú, vyhnite sa však premokreniu. Pre prípad svojho opomenutia alebo vyťaženosti prikryte aspoň bezprostredné okolie mulčom zabraňujúcim vysychaniu i výskytu buriny. Černicu okopávajte nanajvýš do decimetrovej hĺbky, lebo korení plytko. Kríček stačí raz za rok – najlepšie na jar – obohatiť organickým hnojom alebo rohovinovými hoblinami. Úroda sa objavuje uprostred leta a priebežný zber niekedy trvá až dva mesiace.

Odoláva chorobám, prevencia nezaškodí

Na zimu černicu zateplite mulčom a zahaľte netkanou textíliou. Pri pestovaní v nádobe ju radšej preneste do suchého nevykurovaného prostredia (napríklad pivnice alebo záhradnej chatky), ak sa dá. Ak nie, obaľte nádobu izolačnou vrstvou vrátane spodnej strany a takisto použite mulč a rúno. Černica je značne odolná proti chorobám. Nezaškodí však preventívne ošetrovanie výluhom zo žihľavy či prasličkovým odvarom.

škandinávsky štýl Čítajte aj Zabudnite na trpaslíkov a kosenie: Ako vytvoriť záhradu v škandinávskom štýle

Staré konáriky musia preč

Bez prevzdušňovacieho orezu by kríček vyzeral divoko a znížila by sa výdatnosť úrody. Černica rastie veľmi rýchlo a niet dôvodu, aby staré konáriky uberali novým miesto aj živiny. Plody sa objavujú na dvojročných vetvách. Znamená to, že tam, kde registrujete výhony, budete zberať černice v nasledujúcej sezóne. Na sklonku zimy odstrihnite konáriky, ktoré už priniesli ovocie. Vyraďte aj poškodené a namrznuté výhony. Ponechajte 6 – 7, maximálne však 10 najvitálnejších letorastov, zastrihnite ich asi o pätinu. Sekundárne bočné vetvičky skráťte za piatym alebo šiestym očkom. Po úprave popriväzujte k opore.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #černice #maliny #mulč #ostružina
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december