Analýza pôdy nestojí veľa, môžete si objednať aj rozbor vody a kompostu

Väčšina rastlín má špecifické nároky na typ pôdy. Ak im nevyhoviete, nebudú prosperovať, v horšom prípade nevzídu či zájdu. Je teda výsostne žiaduce, aby ste vedeli, akú zeminu im servírujete.

15.01.2022 15:00
rozbor pôdy Foto:
debata

Keď poznáte vlastnosti pôdy, môžete ich upraviť aspoň v niektorých zónach alebo prispôsobiť voľbu vegetácie konkrétnym podmienkam. Ušetríte aj za priemyselné hnojivá, a to zásluhou adresnejšieho výberu a striedmejšieho aplikovania. Pri viaczložkových prípravkoch totiž zbytočne plytváte a počínate si priam kontraproduktívne, keď platíte aj za živiny, ktorých je vo vašej pôde dostatok alebo dokonca nadbytok.

Odber vzorky urobia za vás

Ideálnym riešením pre zanieteného záhradkára je profesionálna komplexná analýza vrátane sumáru odporúčaní. Zistíte nielen typ pôdy, ale aj jej výživnosť, respektíve hodnoty jednotlivých zložiek – napríklad dusíka, fosforu, draslíka, horčíka, vápnika, síry a stopových prvkov: železa, medi, zinku. Podľa doručeného manuálu treba odobrať vzorky z rôznych stanovíšť záhradky a následne zmiešaním vytvoriť priemernú, potom ju vysušiť, preosiať a odoslať lokálne príslušnému pracovisku. Odber vzorky môžu za príplatok vykonať aj odborníci.

pelety z kravského hnoja Čítajte aj Pelety z kravského hnoja: Výhody prevažujú nad nevýhodami

Objednajte si aj rozbor vody

Pre utvorenie predstavy: základný agrochemický rozbor vo Výskumnom ústave pôdoznalectva a ochrany pôdy vás vyjde na 60 eur, za overenie prítomnosti ťažkých kovov pýtajú 10,8 eura, zatiaľ čo hľadanie prípadného výskytu polychlórovaných bifenylov (PCB) stojí 118,8 eura. Keď už, priložte si do „košíka“ objednávok analýzu vôd – povrchovej, podzemnej, pitnej, závlahovej. Vypracovanie posudku je za 108 eur. Ďalšou z možností je analýza kompostu.

Aj domáci test ušetrí veľa peňazí

Z laboratória si, samozrejme, okrem mnohého iného môžete vyžiadať správu o úrovni pH. Ak sa na naň vôbec neobrátite, získajte aspoň túto informáciu vlastnými silami. Súpravu na „domáci“ test kúpite do desať eur, čo naozaj nie je neúnosná investícia. Stačí si uvedomiť, koľko vám dokáže ušetriť financií zbytočne vynaložených na osivo či planty. Väčšine rastlín vyhovuje rozpätie pH od 5,5 do 7, nájdu sa však aj výnimky. Pôda pod 4,5 je silne kyslá, okolo 5,5 kyslá, medzi 6,5 a 7 neutrálna, nad 7 alkalická a vyše 9 extrémne alkalická.

rohovina Čítajte aj Univerzálne bio hnojivo: Zásobte sa už teraz rohovinou

Ako urobíte rozbor pôdy sami

Rozbor je jednoduchý: vložíte trochu zeminy do priloženej skúmavky, pridáte vodu, vhodíte reagenčný preparát a napokon porovnáte sfarbenie so stupnicou, ktorá je súčasťou setu. Pre poriadok ešte dodajme, že do kontroly pôdy sa dá zahrnúť aj svojpomocná previerka radiácie prostredníctvom Geigerovho prístroja. Ak si ju priebežne chcete robiť, digitálne dozimetre vyjdú do dvesto eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #rozbor pôdy #pH pôdy
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december