Bataty majú to, čo žiadna iná rastlinná potravina

Názov sladké zemiaky hovorí za všetko – svojím tvarom sa podobajú zemiakom a dajú sa pripraviť úplne rovnako, majú však sladkú chuť. Zaujímavé je, že hoci sú si podobné, botanicky nepatria do tej istej čeľade – bataty patria do čeľade pupencovité a zemiaky medzi ľuľkovité.

16.01.2022 15:00
bataty Foto:
debata

Američania ich milujú ako prílohu k moriakovi na Deň vďakyvzdania, v mnohých tropických a subtropických krajinách sveta sú podlhovasté hľuzy základnou potravinou a aj u nás je táto zelenina v posledných rokoch stále populárnejšia. Určite je to preto, lebo je všestranne použiteľná a výborne chutí vo všetkých podobách.

Ani botanici v tom nemajú jasno

Pôvodným domovom sladkých zemiakov je údajne Južná Amerika. Botanici sa však v tejto otázke stále úplne nezhodujú. Isté je, že sladké zemiaky odtiaľ do Európy prvýkrát priniesli španielski dobyvatelia. Farba batatov sa líši v závislosti od odrody. Existujú sladké zemiaky so žltkastou, oranžovou alebo tmavočervenou šupkou. Ich dužina môže byť takmer biela až žltkastá, oranžovočervená alebo lososová.

borievky Čítajte aj Borievky uľavia kĺbom a tráveniu, pomáhajú ženám. Títo ľudia ich však nesmú ani len ochutnať

Skladovanie im neprospieva

Kým zemiaky vydržia pri správnom uskladnení niekoľko mesiacov, zásoby batatov si radšej nerobte. Keď ich kupujete, nekupujte ich príliš veľa naraz, pretože po týždni alebo dvoch strácajú výživovú hodnotu a chuť. Chlad im neprospieva, nemali by sa preto uchovávať v chladničke. Ak sa sladké zemiaky nechystáte hneď spotrebovať, najlepšie vydržia čerstvé v suchej miestnosti pri teplote približne 18 až 22 stupňov.

Šupa je jedlá a výživná

Sladké zemiaky si zachovajú najviac chuti a živín, ak ich varíte alebo pečiete so šupkou. Tá je jedlá, takže stačí hľuzy dôkladne vydrhnúť pod tečúcou vodou. Sladké zemiaky môžete tiež jednoducho ošúpať ako zemiaky, umyť a pripraviť podľa receptu. Ak ich ošúpané hneď nebudete pripravovať, mali by ste ich ponoriť do vody, inak sa môže ich dužina nevzhľadne sfarbiť. Ak varíme sladké zemiaky celé, treba na to aspoň 45 minút.

Na panvici aj v rúre

Možno ich piecť aj na panvici, nakrájané na kocky alebo plátky. Najprv smažiť v oleji alebo masti prikryté 10 minút, odokryť a po ďalších desiatich minútach by mali byť hľuzy chrumkavé. Možno ich aj piecť v rúre: môžu sa bez problémov piecť vcelku, ale pred pečením by sa mali najprv popichať vidličkou a potom piecť približne 45 až 60 minút. Hotové sladké zemiaky spoznáte podľa toho, že sa z prepichnutých miest vylúči prírodný cukor a skaramelizuje. Samozrejme, možno ich piecť aj nakrájané.

arašidy Čítajte aj Arašidy: Áno či nie? Sú plné tuku, a predsa zdravé. Chránia srdce, no môžu aj zabiť

Hranolčeky sú lahôdka

Veľkú obľubu si získali hranolčeky z batatov, ako alternatíva ku klasickým hranolčekom. Doma si ich možno pripraviť tak, že sa hľuzy nakrájajú na hranolčeky, nechajú sa trochu vyschnúť a posypú sa kukuričnou múkou alebo škrobom. Potom sa päť minút fritujú pri teplote 140 stupňov, vyberú sa a fritujú ďalších päť minút pri 170 stupňoch.

Čím farebnejšie, tým lepšie

Bataty tak ako všetky druhy zeleniny a ovocia s červenou dužinou majú mimoriadne vysoký obsah antioxidantov, ktoré chránia naše bunky pred voľnými radikálmi. Čím farebnejšia je dužina sladkých zemiakov, tým viac ich obsahuje. Tiež majú veľa kyseliny listovej, ktorá je dôležitá v tehotenstve. Obsahujú aj zdraviu prospešný provitamín betakarotén, prekurzor vitamínu A, ktorý chráni bunky a posilňuje obranyschopnosť. Najlepšie ho telo využije vtedy, ak sa bataty varia a podávajú sa s trochou tuku. Nijaká iná rastlinná potravina neposkytuje telu toľko vitamínu E ako bataty – sto gramov pokrýva tretinu dennej potreby. Okrem toho majú nižší glykemický index ako klasické zemiaky, to znamená, že nasýtia na dlhší čas.

Video
Raper Majself nám ukázal, ako pripravuje lahodné steaky z tuniaka s pikantným dipom a plnenými batatmi

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #sladké zemiaky #bataty
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december