Čarodejnice potvrdzujú: Lunárny kalendár pre záhradkárov funguje!

Na rozdiel od bežného života sa do záhradkárskej praxe premieta len zopár spirituálnych prístupov. Existencia početných lunárnych kalendárov pre pestovateľov však dokazuje, že táto svojská metóda si nachádza vyznávačov. Nedajú dopustiť na uplatňovanie princípov vychádzajúcich zo súvisu rastlín a Mesiaca. O čo sa vlastne opiera harmonizácia agrotechnických úkonov s lunou?

17.01.2022 06:00
lunárny kalendár Foto:
debata

Rozoznávame štyri – periodickými zmenami polôh dané – tvary osvetlenej časti Mesiaca. Keď sa obežnica zemegule nachádza v konjunkcii medzi našou planétou a jej životodarnou hviezdou, hovoríme o nove. Počas následného dorastania je pri pozorovaní na severnej pologuli pravá časť Mesiaca jasná a ľavá tmavá. Výsledok evokuje písmeno D. Kosáčik sa postupne zväčšuje, až po približne dvoch týždňoch od novu nastáva spln. Nuž a napokon Mesiac dva týždne ustupuje a pripomína C (ľavá časť je viditeľná, pravá zatienená). Mnemotechnická pomôcka vychádzajúca z uvedeného vzhľadu znie, že cúva. Kolobeh trvá 29,5 dňa. V zásade platí, že pribúdanie akoby znamenalo pre záhony výdych (vyťahovanie miazgy nad povrch) a ubúdanie nádych (inhalácia vlahy a živín pod povrch).

komonica lekárska Čítajte aj Komonica chráni pred infarktom a znižuje tlak, ale pozor! Môžete aj vykrvácať

Sprievodný vplyv znamení zvieratníka

Do lunárnych kalendárov určených pre pestovateľov vrátane konkrétnych odporúčaní a inštrukcií na jednotlivé dni sa však popri fázach Mesiaca hneď trojako (klesanie a stúpanie – najhlbší bod na oblohe pri súhvezdí Strelca, najvyšší u Blížencov, ďalej cyklický presun medzi súhvezdiami a k tomu štyri živly) premietajú aj znamenia zverokruhu. Podľa živlov sú rozdelené na zemské / korene (Býk, Panna, Kozorožec), vzdušné / listy (Váhy, Vodnár, Blíženci), vodné / kvety (Rak, Škorpión, Ryby) a ohnivé / plody (Strelec, Baran, Lev).

Bylinky zbierajte počas splnu

Vyskúšajte prípadne jednu z mnohých rád a sami posúďte, či je efekt naozaj nepopierateľný, alebo ide podľa vás iba o placebo. Počas splnu údajne je najlepšie zbierať bylinky, vtedy sa najintenzívnejšie prejavia ich účinky. Čarodejnícke príbehy dávajú za pravdu, stačí si na ne spomenúť… Orez drevín aplikujte vždy po nove, keď sa energia zhromažďuje v podzemných častiach vegetácie.

tráva Čítajte aj Keď trávnik nie a nie vzísť. Kde sa stala chyba a ako ju napraviť?

Trávnik kosíme po nove aj po splne

Počas pribúdajúceho Mesiaca vysádzajte a presádzajte, vtedy sa rastlinné šťavy vracajú z koreňov do nadzemných častí. Je to teda aj impulz na zber viditeľných plodín. Koreňovú zeleninu pre zmenu ťahajte z pôdy na spotrebovanie či uskladnenie po splne. Vtedy sa odporúča aj hnojiť a pustiť sa do škodcov i buriny. Kosenie trávnika po nove povedie k jeho rýchlejšiemu dorastaniu, po splne zase k hustejšiemu. Nuž a žltkastá luna avizuje zrážky: pripravte si nádoby na zachytávanie dažďovej vody na neskoršie zavlažovanie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #lunárny kalendár #mesiac #bylinky #spln #znamenia zverokruhu #nov
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december