Vhodné aj na balkón: Ako pestovať mini odrody hrušiek

Aj uprostred mesta sa môžete zásobiť ovocím z vlastnej produkcie. Stačí na to slnečný a pred vetrom chránený balkón, čiže skôr lodžia. Hrušky s klasickými rozmermi dorastú na kompaktných miniatúrach štíhleho vretenovitého tvaru či V-formy.

17.01.2022 16:30
mini hrušky Foto:
debata (1)

Okrem priamej konzumácie sú vynikajúce na spracovanie do džemov či pyré a pridávania do koláčov, eventualitou je destilovanie. K dispozícii je mnoho špeciálnych odrôd vhodných na balkón. Nezabudnite na to, že samoopelenie hrušiek je unikátne, inkompatibilita však, našťastie, tiež. Pri niektorých sa vysádzajú dva kusy z rovnakej sorty, ale zväčša preferujú odlišný partnerský strom: napríklad k takej Helenke pasujú Bonne Louise, Konferencia, Condora aj Williams (na ilustračnej snímke). Informujte sa pri nákupe.

V dospelosti dosiahnu najviac meter

Kmeň zakrpatenej hrušky Little Queen dorastá v črepníku maximálne na 120 centimetrov. Sladké žltozelené plody sú fľaškovitého tvaru, majú prenikavú arómu a dozrievajú v septembri. Mimoriadne úrodná fajta Doyenné du Comice má v dospelosti najviac meter, a to pri šírke do 75 centimetrov, jej priestorové nároky sú teda výsostne priechodné aj na malom balkóne. Úrodu poskytuje v prvých dvoch mesiacoch po prázdninách.

ostružiny Čítajte aj Režeme a pestujeme ostružiny: Sú skromnejšie ako maliny, ale háklivejšie

Medzistupňom je odroda Condo

Začiatok októbra je obdobím zberu veľkých sladkých aromatických plodov asi metrového kultivaru Helenka, ktorý preferuje krytie stenou či podobným ochranným prvkom, no pri zachovaní požiadavky na dostatok jasu. Charakteristickým znakom je začervenanie inak zelenkavých plodov na strane orientovanej k slnku. Akýmsi medzistupňom k hruškám sadeným vo voľnosti je kultivar Condo s výškou 150 – 180 centimetrov: potrebuje úmerne objemnú a stabilnú nádobu.

Nádobu zväčšujte postupne

Po prinesení kontajnera zo záhradného centra, pestovateľskej škôlky alebo hobby marketu začnite s menším črepníkom, za väčší ho vymeňte až po roku či dvoch – finálny objem je približne 50 litrov. Optimalizuje sa tým príjem vody a živín. Rast podporujte postupne uvoľňovaným organickým hnojivom na ovocné stromy. Zalievajte ku koreňom minimálne raz denne, v suchých obdobiach aj častejšie. Kvetináčové dreviny si vyžadujú humóznu dobre odvodnenú pôdu, čo dosiahnete spodným drenážnym otvorom s vrstvou piesku či kamennej drviny a na povrchu substrátu zase mulčovacou kôrou, kokosovým vláknom alebo dekoračným štrkom.

hrdza hrušková Čítajte aj Chcete sa zbaviť hrdze hrušiek? Musíte nájsť spolupáchateľa tejto pliagy

Mrazuvzdorná, ale prijme ochranu

Väčšina trpasličích hrušiek je mrazuvzdorná až do mínus 15 stupňov, v zimných mesiacoch však určite nezaškodí vložiť nádobu do jutového vreca vystlaného slamou a nadzemnú časť obaliť rúnom. Ak máte takú možnosť, prezimujte stromček v pivnici alebo kôlni. Pravidelne kontrolujte prítomnosť vošiek. Pri napadnutí zakročte postrekom pripraveným z cesnakového vývaru. Pri zmladzovacom oreze odstráňte staré výhonky, nezastrihávajte do hlavných konárov. Na dulovom podpníku naštepenú a predpestovanú trpasličiu hrušku zoženiete približne za 30 eur.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #balkón #hrušky #destilovanie
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december