Kamélia je vhodná do bytu, no nie do každého. Kde a ako ju môžete pestovať?

Neznášajú presúvanie z miesta na miesto, preto treba vždy dobre zvážiť, kde ich v byte umiestnime. Pokiaľ ich budeme premiestňovať, zareagujú zhodením pukov. Kamélia nemá rada ani presádzanie. Ďalšími podmienkami prosperujúcej rastliny sú dostatok svetla, bezvápnitá voda a vyššia vlhkosť vzduchu. Ak sa aj napriek všetkým nárokom odhodláte kaméliu pestovať, odmení sa vám krásou, ktorá vás bude tešiť vnútri a za priaznivých podmienok aj vonku.

18.01.2022 06:00
kamélia Foto:
debata

Keď hovoríme, že je kamélia vhodná na pestovanie v byte, treba zároveň povedať, že nie v každom. Teplota by sa mala pohybovať medzi 5 a 15 stupňami, preto sú ideálnymi miestami pre kaméliu zimné záhrady, chladnejšie haly, chodby či zasklené verandy alebo lodžie. Kamélia by sme mali umiestniť pri okne, najlepšie na severnú alebo východnú stranu, kde nebude mať priame slnečné svetlo, ktoré jej škodí.

Aj na kvalitu vody sú citlivé

Prírodným prostredím kamélie je les, preto rastliny vyžadujú neustále vlhký substrát. Treba dávať pozor, aby korene nevyschli, pretože by im už nepomohlo ani poliatie – striedavé vysychanie a polievanie kamélie neznesú. Takisto ani vápnik, ideálne je polievať ich dažďovou, prípadne prevarenou alebo odstátou vodou. Dôležité je aj pravidelné rosenie, aby sme rastline zabezpečili vyššiu vlhkosť vzduchu, ktorú vyžaduje.

vlkovec Čítajte aj Vlkovec pridá aj meter za rok, listy má ako škridly. Ako to môžete využiť?

Rez nepotrebuje, prekážať nebude

Kvalita substrátu je takisto dôležitá. Kamélie potrebujú skôr kyslejšiu pôdu, ktorá má pH medzi 4,5 až 5,5, čo je zemina vhodná aj pre rododendrony, azalky a ihličnaté dreviny. Presádzanie je ďalšia vec, ktorú kamélie neznášajú. Mladšie rastliny presádzame raz za dva alebo tri roky, staršie ešte menej často. Nepresádzame vtedy, keď kamélia kvitne alebo má nahodené puky. Náročná kamélia má však okrem krásy predsa len aj inú prednosť – nepotrebuje rez. Aj bez neho bude pekne kvitnúť a v nádobe sa nerozrastie natoľko, aby zaberala príliš veľa miesta.

Môže ísť aj do záhrady

Aj keď je kamélia v podstate izbová rastlina, v lete jej pobyt vonku iba prospeje. Hovoríme o období od júna do augusta. Dôležité je umiestniť nádobu s rastlinou do závetria a a ešte pred prvými mrazíkmi ju preniesť dovnútra. Pokiaľ bývate na juhu Slovenska, môžete kaméliu pestovať v záhrade. Treba však siahnuť po mrazuvzdornej odrode. Kaméliám vyhovuje polotieň a závetrie, kyslá pôda, vhodná je vrstva mulču. Po odkvitnutí rastliny prihnojujeme až do konca leta. V záujme udržania vlhkosti ich v zime zavlažujme v čase, keď nemrzne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôda #rez #izbová rastlina #kamélia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december