Vinič sa dá pestovať aj ako izbová rastlina. Bobule a víno sú príjemný bonus

Starostlivosť o révu, najmä tú monokultúrnu muštovú na drôtenkách a hektárových výmerách, sa naozaj javí ako iná liga. Veď na našom území sa to deje už od 3. storočia, poznatkov je teda neúrekom a historický odkaz pôsobí až trochu zväzujúco. Keď však k výzve v malom pristúpite okrem rešpektu aj s trpezlivosťou, zvedavosťou a odhodlaním, výsledok môže stáť za to. O to viac, že životnosť viniča je až dvadsať rokov.

18.01.2022 15:00
vinič a hrozno Foto:
debata

V prvom rade majte na pamäti, že révu nemusíte nevyhnutne vnímať len cez prizmu budúcich obťažkaných strapcov. Popínavá rastlina je totiž vynikajúcim riešením aj ako vertikálna prírodná zástena či horizontálny tieniaci prvok nad terasou. Nuž a vinič už na jar tvorí veľkú listovú plochu.

Správna sorta je základ

Pri nazeraní takouto optikou sú samotné strapce už iba príjemným bonusom bez ohľadu na to, či ich chcete v konzumnej podobe na stôl, alebo spracovať na mušt či víno. Už podľa toho sa treba riadiť pri výbere sorty. Stolové majú vyváženejšiu sladkokyslú chuť a objemnejšie i pevnejšie bobule (vďaka vyššiemu obsahu slizovitých látok). Naše tipy? Povedzme Diamant, Chrupka, Talem. Ďalšie rozdelenie v oboch kategóriách je na biele, ružové a modré odrody. Ak preferujete spotrebu bobúľ v tuhej konzistencii, základné odporúčanie je hľadať kultivary rezistentné proti najčastejším chorobám: múčnatke a peronospóre. Nájdete ich pod označením PIWI a umocňujú šancu, že na boj proti neduhom nebudete musieť využiť aj chemické preparáty.

mini hrušky Čítajte aj Vhodné aj na balkón: Ako pestovať mini odrody hrušiek

Aby stihli dozrieť

V našich končinách, kým nebývate na úplnom juhu, platí, že vyšší predpoklad úspechu poskytujú skoré odrody. Pri neskorých totiž hrozí riziko, že nestihnú včas dozrieť. Vinič je síce mrazuvzdorný, ale všeobecne len do mínus 20 stupňov (pričom dôležitý je aj termín pučania vzhľadom na posledné jarné mrazíky). Preferuje slnečné, suché a na juh či juhozápad orientované stanovište chránené pred vetrom. Týmto požiadavkám a dispozíciám vášho pozemku tiež môžete prispôsobiť voľbu sorty.

Ochrana pred hmyzom a vtáctvom

Výhoda pestovanie viniča v množstve na osobnú spotrebu spočíva aj v tom, že ho ľahšie zvládnete chrániť pred hmyzom a vtáctvom. Ak teda nepatríte k veľkopestova­teľom, pre ktorých by takýto úkon bol behom na pridlhú trať, včas zaviňte strapce napríklad do organzových vrecúšok. Stovku originálnych „obalov“ z jemnej priesvitnej a priedušnej tkaniny z prírodného hodvábu dostanete vo veľkosti XXL (16 × 22 centimetrov) približne za 30 eur, čo nie je neúnosná investícia.

džungľa na balkóne Čítajte aj Za exotikou netreba cestovať, urobte si ju doma na balkóne

Vstupná investícia nie je vysoká

Keď už sme pri nákladoch: jednu tzv. zavoskovanú sadenicu hrozna s koreňmi obalenými proti vyschnutiu dostanete orientačne za šesť eur. Na utvorenie predstavy: vzdialenosť medzi rastlinami pri výsadbe do radu by mala byť minimálne 1,5 metra. A vedeli ste, že vinič môžete pestovať aj v črepníku na balkóne alebo terase, ba dokonca v interiéri?

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vinič #hrozno #bobule #odrody #peronospóra
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december