Ste napätí, zle spíte alebo si odvykáte od fajčenia? Pestujte valeriánu

Celosvetovo rozšírená valeriána označovaná aj za baldrián, kozlík či odolen má približne dve stovky druhov, v Európe je bežná približne desatina z nich. Pravá valeriána lekárska vo voľnosti rastie na okrajoch lesov, na vlhkých lúkach, pri potokoch. V stredoveku chránila pred urieknutím a svojou vôňou neodolateľne priťahuje mačky. Používa sa ako náplň hračiek pre ne a hovorí sa jej aj mačací koreň.

20.01.2022 06:00
valeriána Foto:
debata

Na prechádzkach nazbierané či za pár desiatok centov kúpené semená valeriány lekárskej (Valeriana officinalis) vysievajte na prelome leta a jesene rozsypaním po povrchu zeminy na vzdialenosť okolo 30 centimetrov, vzídu do troch týždňov. Vzpriamená stonka dosiahne až meter a pol, má kopijovité desaťcentimetrové listy a biele až bledoružové kvety zoradené do trojramennej metliny. Kvitne od mája do jesene a plodmi sú chocholcovité nažky. V prípade potreby zoženiete aj oveľa nižšie druhy s takmer rovnakými účinkami – napríklad valeriánu keltskú z alpských pastvín (do 15 centimetrov), malú (do 35 centimetrov) alebo suchšiu pôdu vyznávajúcu indickú (do 60 centimetrov).

borievky Čítajte aj Borievky uľavia kĺbom a tráveniu, pomáhajú ženám. Títo ľudia ich však nesmú ani len ochutnať

Pomôcka pre fajčiarov s absťákom

V ľudovom liečiteľstve i oficiálnej farmácii sa síce využíva aj vňať valeriány (názov je podľa rímskej provincie Valera), predovšetkým však podzemok. Zbiera sa v októbri druhého roka od výsevu. Charakteristický zápach nadobúda sušením pri teplote do 35 stupňov. Vo forme tinktúry zo silne aromatickej silice s obsahom terpenických látok sa nasadzuje pri neurasténii, čiže nervovom vyčerpaní, úzkostných stavoch, vnútornej tenzii, bolestiach hlavy a poruchách spánku, ale aj na uvoľnenie kŕčovitých stavov či ako kardiosedatívum. Dokonca je pomôckou pre odvykajúcich si fajčiarov. Maceruje sa týždeň pri izbovej teplote, a to 1 diel pakoreňa a 6 dielov 60-percentného liehu. Jednorazovo sa užíva 10 – 20 kvapiek, pre jej korenistú horkú chuť zväčša aplikovaných na cukor. Nevyvolá závislosť, ale konzumáciu – tak ako pri všetkom – neradno preháňať.

Neprekáža jej kohútiková voda

Valeriána lekárska si vyžaduje polotieň a vlhké stanovište, čo jej na začiatku rastu a takisto v kvetináči treba kompenzovať dostatočnou zálievkou. Vzhľadom na to, že má pomerne útle a plytké pakorene, ani v dospelosti si pri dlhotrvajúcom suchu nedokáže brať dostatok vlahy zo zeme. Prirodzene preferuje humóznu pôdu s dostatkom vápnika, neprekáža jej teda zavlažovanie vodou z kohútika.

jahodový špenát Čítajte aj Čo je jahodový špenát? Môžete ho podávať s mäsom aj hodiť do jogurtu

S dávkou kompostu si vystačí celý rok

Pri hnojení môže nastať akurát problém s nadmerným prísunom živín: ak pred výsevom pridáte do substrátu kompost, na rok to úplne stačí. Starším rastlinám však treba obohacovať prostredie častejšie (určite nie maštaľným hnojom) a črepníkovým aspoň raz za dva mesiace: použite hnojivo určené pre bylinky. Valeriána sa orezáva iba na omladenie a znáša to dobre – bez váhania preto priebežne odstraňujte zvädnuté, prekážajúce či poškodené vetvičky. Na zimu, ktorú v pôde znesie aj bez ochrany, zhodí listy, s jarou sama obnoví svoj cyklus. V nádobe však potrebuje uchrániť pred mrazom a sporadicky zaliať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #úzkosť #tinktúra #vyčerpanie #poruchy spánku #valeriána
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december