Ako vonia sloboda: Vytvorte si prériovú záhradu

Nedozerné pláne pokryté divokou flórou a exotickými typmi travín rozvlnených vetrom, minimum drevín. Nielen z filmových westernov máme pred očami takýto obraz severoamerických prérií. Keď si ho chcete spodobiť na kúsku svojho pozemku, nájdite stanovište s minimálne 4 – 5 hodinami slnečného svitu denne. Tým sa nároky v podstate končia.

21.01.2022 06:00
prériová záhrada Foto:
debata

Prériová záhrada prináša viacero výhod. V prvom rade máte k dispozícii obrovské množstvo rastlín, ktoré bez výhrad znesú tunajšie podmienky vrátane mrazov. Napokon pri prehnanej prieberčivosti by sotva obstáli vo svojom pôvodnom prostredí. Polievať ich stačí vo fáze vzchádzania a pri mimoriadnom suchu. Prihnojovať prakticky vôbec nemusíte a o burinu sa najneskôr za pár rokov postará hustý pôdopokryvný koberec. Napospol preferujú piesčité podložie alebo humóznu zem s dostatočnou priepustnosťou. Príliš hutnú pôdu môžete prevzdušniť zapracovaním kamennej drviny.

Kombinácia anízu a mäty

Ako prvý si na nákupný zoznam napíšte robustný trváci okrasný cesnak (Allium cristophii), jasnú dominantu zámeru záhradného architekta. Dorastá povyše kolien a produkuje veľké guľovité strapaté súkvetia zložené z lilavých hviezdic. Cibuľky sa vysádzajú na jeseň, na výsledok sa môžete tešiť v máji. Aj bez množstevnej zľavy dostanete jednu pod euro. Trochu tmavšou fialovou zabiehajúcou do modrej prispeje aromatická trvalka agastache vrásčitá (Agastache rugosa) – je pastvou pre oči aj včely. Meria okolo metra a na konci vzpriamených stoniek sa týčia dekoratívne klasovité kvetenstvá s vôňou kombinujúcou aníz a mätu. Cenu ani neriešte: 20 semienok vyjde na jedno euro. Vysieva sa v apríli či máji v spone 30 × 30 centimetrov a kvitne celé leto až do teplého októbra.

vlkovec Čítajte aj Vlkovec pridá aj meter za rok, listy má ako škridly. Ako to môžete využiť?

Sprievodkyňa železných koní

Optický podklad nech trebárs tvorí vďačná trsnatá výplňová trvalka grama štíhla (Bouteloua gracilis). Okrasná tráva s výškou približne 30 centimetrov má úzke oceľovo modrasté a na jeseň zlatisté úzke listy. Kvitne v júni až auguste, kvety majú fialovo-žltkasté tóny a z diaľky vyzerajú ako húseničky s ambíciou vzlietnuť. Športovejšie založeným zase vzhľadom na extravagantný uhol rastu evokujú čepeľ hokejky. Grama štíhla často lemuje americké železničné trate. Zadovážite si ju za necelé 3 eurá, čo v prepočte na 1 m² znamená investíciu plus-mínus 30 eur.

Štátna tráva Illinois aj Missouri

Na okraj takéhoto tematického záhonu sa ako prírodná hranica pýta delikátne pôsobiaci asi polmetrový opadavec Sporobolus heterolepis (približne 5 – 6 eur za jeden trs, pričom na štvorcový meter ich potrebujete tucet) zo stredozápadu USA. Vonia po koriandri a uzučké sýtozelené oblúkovité listy sú na sklonku prázdnin v zaujímavom kontraste k béžovým kláskom na vejárovito rozložených steblách. Do čeľade lipnicovitých prislúcha aj štíhla vždyzelená dlhoveká travina zlatofúz Gérardov (Andropogon gerardii). Tiež má trsovitý habitus a na platforme mohutného koreňového systému sa vyšvihne až na 2 m. V auguste a septembri kvitne červenkastými až bordovými kvetmi. Je „štátnou“ trávou Illinois aj Missouri, znesie sa aj ako solitéra a predpestovaný do kontajnera vyjde zhruba na 7 eur.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #dreviny #exotika #flóra #préria
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december