S trávnikom teraz opatrne. Ktoré zásahy mu pomôžu a ktoré uškodia?

V tomto období treba mať na zreteli, že ešte stále môže prísť sneh aj silný mráz. Akýkoľvek zásah do trávnika by ho iba poškodil. Aj tí najnetrpezlivejší záhradkári sa musia zmieriť s tým, že zimné počasie odsúva jarnú starostlivosť o trávnik aj o niekoľko týždňov. Kosačka a vertikulátor musia počkať nielen na teplejší vzduch, ale najmä na to, kým sa ohreje aj pôda.

22.01.2022 12:00
trávnik po zime Foto:
debata

Teplota pôdy v čase prvých zásahov do trávnika by sa mala pohybovať okolo desať až trinásť stupňov. Kým nedosahuje túto úroveň, trávnik nerastie. Nech by sme urobili akokoľvek dobre mienený zásah, trávnik by sa s ním vyrovnával ťažko a dlho. Preto sa treba obrniť trpezlivosťou a ešte vyčkať. Mohlo by sa totiž stať, že údržbou podporíme iba rast buriny, ktorá sa regeneruje oveľa rýchlejšie ako tráva.

Údržbu začíname jarným upratovaním

Keď to teplota pôdy dovoľuje, jarnú prípravu trávnika začíname dôkladným jarným upratovaním. Odstránime napadané nečistoty, či už je to lístie alebo konáriky. Potom ošetríme zelenú plochu vertikuláciou. Môžeme použiť vertkulátoralebo stačia aj veľmi ostré hrable. Prevzdušnenie trávnika je dôležité, pretože ta odstránime splstnatenú vrchnú vrstvu, a zároveň umožníme vode a živinám preniknúť ku koreňom tráv.

trávny koberec Čítajte aj Trávnik na kľúč sa oplatí. Ak nehľadíte na cenu

Vzduch dopravte aj do hĺbky

Po zime býva trávnik zväčša v zlom stave, môže byť premáčaný, zľahnutý, hnedý. V takom prípade rozšírime starostlivosť o ďalší krok, a tým je aerifikácia. Robí sa špeciálnym prístrojom – aerifikátorom – ktorého dlhé hroty majú až desať centimetrov. Z hlbšej vrstvy pôdy vynášajú pri otáčaní valca na povrch zeminu a vzniknuté otvory sa potom zasypú kremičitým pieskom. Pôda sa tak odľahčí, ľahšie sa do nej dostane vzduch, živiny a odtečie prebytočná voda. Ďalej už v starostlivosti o trávnik pokračujeme štandardne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #JAR #trávnik #vertikulátor #aerifikácia
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december