Plánujeme kvetinovú záhradu: Muškáty nesklamú ani na záhone

Nielen jarné cibuľoviny, ale aj všetky kvety, ktoré prídu po nich, by mali spolu vytvárať v záhrade istú vizuálnu harmóniu. Aby sme ju dosiahli, je potrebné dodržiavať pri výsadbe kvetinových záhonov isté pravidlá. Výsledok bude potom vyzerať prirodzene, no upravene. Napríklad platí, že pokiaľ je záhon v priestore, vysoké druhy sadíme do jeho stredu.

22.01.2022 17:00
kvetinový záhon Foto:
debata

Ak je kvetinový záhon umiestnený pri stene alebo pri plote, vysoké druhy posadíme dozadu k stene a nižšie rastliny potom pred ne. Najlepší dojem urobí jeden, najviac dva druhy, z ktorých vytvoríme skupiny, pričom sa snažíme nemiešať farby a podľa možnosti ani odrody. Niektoré odrody nás totiž môžu prekvapiť výškou, ktorá sa od našej pôvodnej predstavy odlišuje aj o desiatky centimetrov.

Aj balkónovky môžu ísť na záhon

Niektoré nenáročné kvetinové druhy nepotrebujú predpestovanie v skleníku a sú mimoriadne vhodné na skoré založenie farebného záhona. Mnohým stačí výsadba v nádobe, ktorú potom umiestnime na želané miesto v záhrade. Takýmito vďačnými kvetinami sú napríklad nízke kultivary slnečnice, kleoma alebo černuška. Nízke druhy sadíme na prednú časť záhona alebo na jeho okraj. Nie každý to vie, ale na záhon môžeme pokojne vysadiť aj balkónové kvety. Typickým príkladom sú klasické vzpriamené muškáty.

kamélia Čítajte aj Kamélia je vhodná do bytu, no nie do každého. Kde a ako ju môžete pestovať?

Niečo užitočné pre praktikov

Mimoriadne prakticky založených pestovateľov určite poteší informácia, že nizka aksamietnica je veľmi vhodná na okraj záhonov. Jej pevné kry odolajú aj drobným záhradníckym nehodám, ako je poškodenie hadicou pri polievaní. Pozbierajú sa dokonca aj vtedy, keď ich omylom zašliapnete. Pokiaľ chcete krásny kvitnúci záhon až do jesene, najneskôr na jún si naplánujte vysádzanie letničiek. Ak má byť záhon krásny až do jesene, zvoľte letničky, ktoré sa rýchlo rozrastú.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #kvety #letničky #kvetinový záhon #muškáty #balkónovky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december