Kel (Brassica oleracea) vďaka svojej mrazuvzdornosti až do mínus 17 stupňov patrí medzi posledné zeleniny, ktoré v sezóne môžete zberať a dokonca v tom pokračovať počas zimy. Popri spomenutej vláknine má v repertoári aj vitamín B, C a K a ďalej napríklad železo, horčík či draslík.
Potrebuje slnko a dusík
Kelu – kučeravému (acephala) aj jeho blízkemu príbuznému ružičkovému (gemmifera) – sa najviac darí na slnečnom stanovišti. Ružičkový nazývaný aj bruselský je celkovo o čosi náročnejší na podmienky. Kel síce znesie aj polotieň, ale negatívne sa to podpíše na jeho raste. Optimálne je založiť ho tam, kde ste predtým mali fazuľu alebo hrach: v pôde po nich zostane veľa potrebného dusíka. Vyhovujúce je aj susedstvo rajčín, ktoré pomáhajú udržať škodcov kapustovitých hlúbovín na dištanc. Naopak, vyvarujte sa blízkosti cibule a cesnaku.
Čítajte aj Lacná náhrada húb a takmer žiadne kalórie: Hubová bylinka prekoná aj šampiňónyKonzumnú časť poskytne už prvý rok
Najlepšie výsledky pri pestovaní kelu môžete očakávať pri vápenatej humóznej pôde, prípadne piesčitej, ale obohatenej kompostom alebo maštaľným hnojom. Vhodným rozpätím pre pH substrátu je 6 – 7,5. Zeminu pred výsadbou dôkladne prekyprite a zbavte buriny aj zvyškov predchádzajúcich úžitkových plodín. Kel je dvojročný a konzumnú časť poskytuje už prvý rok. V druhom produkuje kvety, plody a semená.
Doprajte mu veľa vody
Semená môžete do skleníka či pareniska alebo vo vyhrievanom interiéri vysiať koncom marca. Predpestované a ku koncu otužované planty ružičkového zasaďte po „troch zmrznutých“, čiže v druhej polovici mája, kučeravému doprajte ešte o mesiac viac času. Ružičkový chce spon 70 × 60 centimetrov, kučeravý 60 × 50 centimetrov. Ako prevenciu pred obávanou nádorovitosťou hlúbovín môžete do výsadbových jám prihodiť trochu záhradníckeho vápna. Myslite na to, že kel potrebuje veľa zálievky, a to predovšetkým v lete. Ružičkový môžete začať zberať už v októbri vylamovaním či vyrezávaním jednotlivých miniatúrnych „guličiek“ spod pazúch listových stopiek, keď dosiahnu veľkosť aspoň dva centimetre. Na jednej rastline ich býva okolo 50 – 60.
Čítajte aj Bataty majú to, čo žiadna iná rastlinná potravinaNa tanier aj na okrasu
Kučeravý je natoľko dekoratívny, že ho oceníte aj ako okrasnú rastlinu. Zatiaľ čo nízke odrody majú len asi 20 centimetrov, vysoké aj nad meter. Na hlúbe sa tvorí ružica strapatých listov (v kuchyni sú skvelé na vytváranie rôznych závitkov), ktoré prevažne bývajú zelené. Vyskytujú sa však aj bordové, červenkasté alebo modravé. Po odtrhnutí postupne horknú, so spracovaním teda neotáľajte. Pri zbere sa priam žiada počkať na prvé mrazy. Ešte azda dodajme, že tiež často pestovaný tzv. hlávkový kel sem úplne nepatrí: vznikol totiž skrížením bielej hlávkovej kapusty s palmovým kelom.
Zoznam surovín a textový postup nájdete v recepte Risotto black rice podľa Mishe na Varecha.sk