Načo kupovať drahú zeleninu a ovocie? Objavte prínosy obyčajného kelu

Predchodcu dnešného kelu pestovali už antickí Rimania. Okrem delikátnej sladkastej chuti ponúka zaujímavé nutričné hodnoty a vysokým podielom vlákniny prispieva k správnej činnosti čriev. Veľmi obľúbený je s údeninami a zemiakmi, znesie sa však aj pripravený oveľa diétnejšie. Sám má iba 40 – 45 kilokalórií na sto gramov.

24.01.2022 15:00
kel Foto:
debata

Kel (Brassica oleracea) vďaka svojej mrazuvzdornosti až do mínus 17 stupňov patrí medzi posledné zeleniny, ktoré v sezóne môžete zberať a dokonca v tom pokračovať počas zimy. Popri spomenutej vláknine má v repertoári aj vitamín B, C a K a ďalej napríklad železo, horčík či draslík.

Potrebuje slnko a dusík

Kelu – kučeravému (acephala) aj jeho blízkemu príbuznému ružičkovému (gemmifera) – sa najviac darí na slnečnom stanovišti. Ružičkový nazývaný aj bruselský je celkovo o čosi náročnejší na podmienky. Kel síce znesie aj polotieň, ale negatívne sa to podpíše na jeho raste. Optimálne je založiť ho tam, kde ste predtým mali fazuľu alebo hrach: v pôde po nich zostane veľa potrebného dusíka. Vyhovujúce je aj susedstvo rajčín, ktoré pomáhajú udržať škodcov kapustovitých hlúbovín na dištanc. Naopak, vyvarujte sa blízkosti cibule a cesnaku.

hubová bylinka Čítajte aj Lacná náhrada húb a takmer žiadne kalórie: Hubová bylinka prekoná aj šampiňóny

Konzumnú časť poskytne už prvý rok

Najlepšie výsledky pri pestovaní kelu môžete očakávať pri vápenatej humóznej pôde, prípadne piesčitej, ale obohatenej kompostom alebo maštaľným hnojom. Vhodným rozpätím pre pH substrátu je 6 – 7,5. Zeminu pred výsadbou dôkladne prekyprite a zbavte buriny aj zvyškov predchádzajúcich úžitkových plodín. Kel je dvojročný a konzumnú časť poskytuje už prvý rok. V druhom produkuje kvety, plody a semená.

Doprajte mu veľa vody

Semená môžete do skleníka či pareniska alebo vo vyhrievanom interiéri vysiať koncom marca. Predpestované a ku koncu otužované planty ružičkového zasaďte po „troch zmrznutých“, čiže v druhej polovici mája, kučeravému doprajte ešte o mesiac viac času. Ružičkový chce spon 70 × 60 centimetrov, kučeravý 60 × 50 centimetrov. Ako prevenciu pred obávanou nádorovitosťou hlúbovín môžete do výsadbových jám prihodiť trochu záhradníckeho vápna. Myslite na to, že kel potrebuje veľa zálievky, a to predovšetkým v lete. Ružičkový môžete začať zberať už v októbri vylamovaním či vyrezávaním jednotlivých miniatúrnych „guličiek“ spod pazúch listových stopiek, keď dosiahnu veľkosť aspoň dva centimetre. Na jednej rastline ich býva okolo 50 – 60.

bataty Čítajte aj Bataty majú to, čo žiadna iná rastlinná potravina

Na tanier aj na okrasu

Kučeravý je natoľko dekoratívny, že ho oceníte aj ako okrasnú rastlinu. Zatiaľ čo nízke odrody majú len asi 20 centimetrov, vysoké aj nad meter. Na hlúbe sa tvorí ružica strapatých listov (v kuchyni sú skvelé na vytváranie rôznych závitkov), ktoré prevažne bývajú zelené. Vyskytujú sa však aj bordové, červenkasté alebo modravé. Po odtrhnutí postupne horknú, so spracovaním teda neotáľajte. Pri zbere sa priam žiada počkať na prvé mrazy. Ešte azda dodajme, že tiež často pestovaný tzv. hlávkový kel sem úplne nepatrí: vznikol totiž skrížením bielej hlávkovej kapusty s palmovým kelom.

Video
V tomto videu nám speváčka a fotografka Misha predstaví jednoduchý recept na prípravu zdravého zeleninového risotta z čiernej ryže.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #kel kučeravý #kel ružičkový
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december