Naučte sa čítať, čo vám hovorí burina. Prezradí zloženie pôdy aj výskyt škodcov

Indikačná vegetácia je pre záhradkára akýmsi kanárikom v bani. Určité typy flóry totiž striktne preferujú konkrétne prostredie a okamžite sa viditeľne vzpierajú, keď nastane výchylka. Ak u vás prosperujú, aj bez rozboru v profesionálnom laboratóriu alebo domácim pH testom vďaka nim hneď spoľahlivo viete, aký typ pôdy v záhonoch máte.

25.01.2022 13:00
indikačné rastliny Foto:
debata

Zároveň môžete dostať „z prvej ruky“ aj cennú informáciu o stupni zavlaženia a miere svetelnosti, respektíve výstrahu pred škodcami a chorobami. Tým, že alarm príde práve zásluhou indikačných rastlín o čosi skôr, než by sa to udialo bez ich prítomnosti, vyhrali ste viac času na úpravu či záchrannú misiu.

Žihľava preferuje vápenaté podložie

Napríklad je dobré vedieť, že brusnice, sedmokrásky a rosičky milujú vzchádzanie z extrémne kyslej zeminy. Vo vyložene alkalickej si zase hovejú šalvia lúčna, horčica roľná a nátržník husí. Čo sedí im, zďaleka nemusí vegetácii, na ktorej vám záleží viac… Nie je náhoda, že ako indikačné rastlinstvo sa zvykne ponechávať v boji burina bez iného osohu. Žihľava preferuje vápenaté podložie. Naopak, deficit vápnika – paradoxne svojím rozmachom – signalizujú fialky aj ruman smradľavý.

rozbor pôdy Čítajte aj Analýza pôdy nestojí veľa, môžete si objednať aj rozbor vody a kompostu

Paprade prezrádzajú deficit fosforu

Vysoký obsah dusíka prezrádzajú prekvitajúca púpava lekárska, žltnica maloúborová, iskerník prudký, hluchavka biela aj lipkavec pravý, protichodným posolstvom je rozchodník. Vďaka horčíku bujnejú náprstník červený a hrdobarka obyčajná nazývaná aj ožanka. Draslík akceleruje zemedym, slanobyľ a vratič (ľudovo králik), deficit tejto minerálnej látky priťahuje ďatelinu. O humóznej pôde vypovedajú hviezdica prostredná, bažanka trváca či štiavec kučeravý, piesčitá vyhovuje paline, pyšteku, sklerantu, zlatobyľu aj ľubovníku. Paprade síce sú bohaté na fosfor, o svojom stanovišti však zhodou okolností „bonzujú“ pravý opak. Vo vysušenej pôde nadštandardne napredujú slnečnica, pakost aj rumanovec farbiarsky, tvrdá je obľúbeným zázemím pýru, pupenca a ľuľku, premokrená nahráva mäte roľnej, vrbici vrbolistej, kostihoju lekárskemu.

Kedy strapky strácajú inkognito?

Bôb záhradný aj petúnie vám ako „prieskumníci“ alebo obetavý predvoj najmä v skleníku pomôžu odhaliť prítomnosť strapiek, čo je do troch milimetrov veľký štíhly čierny alebo žltohnedý hmyz odskakujúci pri vyrušení. Takýchto kombinácií je vskutku veľa, nezdráhajte sa vniesť ich v rámci preventívnych opatrení do hry. Potrebu pridať pôde vlahu predovšetkým pre novovysadené stromčeky zistíte, keď vám začne upadať zbehovec plazivý, netýkavka a koleus. Prehnojenie okolia si medzi prvými odnesie nevädza poľná.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #dusík #žihľava #fosfor #paprade #strapky #indikačné rastliny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december