Čo teraz potrebujú ovocné stromy? Hnojenie áno, zimný rez možno

Hádam každý pestovateľ vie, že zimný rez stromov slúži na presvetlenie koruny. Keď nie je koruna príliš hustá, dostane sa do nej svetlo a vzduch, ktoré podporujú zdravie stromu, tvorbu úrody a zamedzujú výskytu chorôb a škodcov. Zimný rez drevín je preto veľmi dôležitý, aj keď moderní pestovatelia ho pri niektorých štíhlych tvaroch koruny už obmedzujú.

25.01.2022 18:00
zimný rez stromov Foto:
debata

Ideálny čas na zimný rez je na predjarí, keď sa už skončilo obdobie hlavných zimných mrazov. Vhodná teplota vzduchu je okolo tri až päť stupňov. Keď už je teplota vyššia a v stromoch začne opäť prúdiť miazga, tento rez už nevykonávame. V prípade, že sa zima natiahne o niekoľko týždňov a chladné počasie pretrváva, rezať môžeme ešte aj začiatkom apríla.

Kedy je rez správne urobený

V princípe vtedy, keď je v korune dosť svetla a priestoru na nové výhonky, listy a plody. Najdôležitejšie je orezať staré, poškodené a choré konáre. Režeme aj neduživé tenké výhonky, ktoré rastú rovno nahor a takisto aj tie, ktoré smerujú dovnútra koruny alebo majú tendenciu skrížiť si v raste cestu. Po odstránení tohto prebytočného dreva bude koruna svetlá a vzdušná. Jednoročné výhonky neskracujeme. V prvých troch rokoch po výsadbe stromčeka robíme tzv. výchovný rez, ktorý slúži na zabezpečenie tvaru a pevnosti koruny. Potom režeme udržiavacím rezom na dosiahnutie úrody a po rokoch zasa zmladzovacím rezom.

škorec Čítajte aj Kamarát, nekamarát, z čerešne dolu: Takto odplašíte škorce

Ktoré stromy na jar nerežeme

V tomto období sa vyhýbame rezu čerešní, tie režeme až po zbere úrody. Na jar nerežeme ani orech. Spôsobili by sme vytekanie miazgy z rezných rán, následné oslabenie stromu a zvýšenie nebezpečenstva hubovej infekcie. V prípade orecha platí, že neurobíme chybu ani vtedy, keď ho nebudeme rezať vôbec. Keby sme však predsa len potrebovali upraviť korunu orecha, robíme to na jeseň. Táto situácia môže nastať najmä pri mladom orechu, ktorého hlavný výhonok poškodil mráz. Stromček začne tvoriť náhradné výhonky a vznikne nevzhľadná koruna, ktorú treba preriediť.

Je čas aj na hnojenie stromov

Koncom zimy aplikujeme na pôdu okolo ovocných stromov kompletné hnojivo v množstve asi 70 – 140 gramov na meter štvorcový pôdy. Ak pôdu rýľujeme, rozsypeme hnojivo rovnomerne okolo stromu a necháme, aby ho dážď spláchol. Môžeme tiež po obvode koruny urobiť vysádzacím kolíkom do zeme jamky každých 30 centimetrov. Do jamiek nasypeme hnojivo zmiešané so starým substrátom na izbové kvety alebo s kvalitnou pôdou.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hnojenie #čerešňa #zimný rez stromov
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december