Čo je dobré vysadiť na svahovité miesta v záhrade

Rastliny s koreňmi, ktoré viažu pôdu, sú najlepšou voľbou do svahovitého terénu. Na strmých svahoch začíname s výsadbou na úpätí a stonky vedieme proti svahu. Aby sa výsadbové jamky nezosúvali, zaistíme ich polenami položenými pod nimi naprieč svahu. Polená môžeme odstrániť, keď sa rastliny uchytia.

26.01.2022 15:00
svahovitá záhrada Foto:
debata

Do svahu sú výbornou voľbou plazivé skalníky Cotoneaster, ďalej zimozeleň väčšia (Vinca major), alebo vždyzelená ostružina Kenneth Ashburner. Všeobecne svah nie je dobré miesto pre rastliny citlivé na sucho. V tomto teréne sa vyhýbame aj sadeniu nízko rastúcich bylín, ako je pľúcnik. Zato existuje mnoho iných druhov, ktorým sa dobre darí na zvažujúcom sa povrchu. Okrem plazivých ruží, skalníkov a zimozelení sú to aj plazivé borievky, brečtan, ozdobná ostružina, ľubovník, zanoväť či kobercovitá kručinka chlpatá.

škandinávsky štýl Čítajte aj Zabudnite na trpaslíkov a kosenie: Ako vytvoriť záhradu v škandinávskom štýle

Svah môžeme spevniť aj vrecovinou

Lacnou a jednoduchou metódou, ako spevniť svahový terén záhradky, je pokrytie pôdy vrecovinou ešte pred vysádzaním rastlín. Vrecovina zabráni odplaveniu pôdy a erózii. Po položení vrecoviny do nej vystrihneme diery a cez ne zasadíme pôdopokryvné rastliny. Vrecovinu môžeme v rohoch zaťažiť kameňmi alebo tehlami. Keď sa rastliny dobre zakorenia, vrecovina sa rozloží. Žiadne ďalšie zásahy už potom nie sú potrebné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pôdopokryvné rastliny #svahový terén #záhrada vo svahu #plazivé rastliny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december