Čaj, obklad alebo kvapky? Ako správne spracovať liečivé rastliny

Liečivé vlastnosti má veľa záhradných rastlín, z ktorých sa dajú pripraviť čaje, sirupy alebo tinktúry. Liečivé podporné prípravky, ktoré pomáhajú pri rôznych bežných ochoreniach, môžeme vyrobiť z púpavy, ruže či levandule a mnohých iných bylín, ktoré sa nájdu v každej záhrade.

27.01.2022 06:00
liečivé rastliny Foto:
debata

Zbierame a spracúvame len tie liečivé rastliny, ktoré vieme bezpečne určiť a ktoré nerastú v znečistenom prostredí, napríklad blízko frekventovanej cesty. Vyhýbame sa aj rastlinám, ktoré boli chemicky ošetrené. Ani užívanie liečivých prípravkov z rastlín nemôže byť od buka do buka. Dobré je naštudovať si príslušnú odbornú literatúru alebo sa poradiť v lekárni. Nevhodné užívanie rastlinných výťažkov totiž môže uškodiť rovnako ako nesprávne užívanie liekov. Obzvlášť opatrní musíme byť pri všetkých známych rizikových skupinách – deťoch, starých ľuďoch, chronicky chorých ľuďoch a tehotných ženách.

Drevnaté časti idú do odvarov

Pri príprave liečivých výťažkov nepotrebujeme žiadne špeciálne vybavenie, akurát sa vyhýbame hliníkovému riadu. Poznáme tri základné metódy spracovania liečivých rastlín: odvary, zápary a tinktúry. Odvary pripravujeme z drevnatých častí rastlín. Rastlinu podrvíme alebo posekáme, zalejeme studenou vodou a privedieme do varu. Povaríme asi desať minút, môžeme podávať prisladené medom.

valeriána Čítajte aj Ste napätí, zle spíte alebo si odvykáte od fajčenia? Pestujte valeriánu

Vložte byliny, pridajte vodku, silno zatraste

Zápary pripravujeme z kvetov, listov alebo mladých stoniek. Čerstvé rastliny zalejeme vriacou vodou, necháme postáť a scedíme. Na prípravu tinktúry potrebujeme okrem bylín aj alkohol – vodku alebo iný destilát. Bylinky vložíme do väčšej fľaše, zalejeme litrom destilátu, fľašu uzatvoríme, zatrasieme a uložíme na teplé tmavé miesto. Počas dvoch týždňov fľašu dvakrát denne dôkladne zatrasieme. Potom tinktúru precedíme a prelejeme ju do fliaš z tmavého skla. Použité rastliny môžeme pridať do kompostu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #čaj #liečivé rastliny #tinktúra #odvar #zápar
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december