Pleseň v kvetináči? Pomôže vám prísada na pečenie aj známy olej

Pri vegetácii zimujúcej vo vľúdnom prostredí záhradného domčeka, garáže alebo pivnice sa najmä v období pred jarným návratom do nechránených podmienok zvykne objavovať pleseň na substráte. Najčastejšou príčinou vzniku je slabá cirkulácia vzduchu v zimnom útočisku.

28.01.2022 16:00
pleseň v kvetináči Foto:
debata

Nemusíte upadať do zúfalstva, takýto stav si však vyžaduje zákrok, aby bol na rastliny a ich zázemie znova príjemný pohľad a pleseň neovplyvnila prosperovanie vegetácie. Ak sa pleseň na zemine naozaj objavila práve v období na prelome zimy a jari, v podstate sa niet čím zaoberať. Pôdu v kvetináči by ste totiž mali vymeniť tak či tak… Pri neblahom stave však nezabudnite očistiť korene presádzanej flóry, optimálne pod tečúcou vodou, ak to charakteristika danej rastliny umožňuje. Samozrejme, odstrániť treba aj spóry z kontaminovaného kvetináča. Tiež ho vyumývajte (na hlinené črepníky použite mydlovú vodu), dezinfikujte a pred ďalším použitím nechajte preschnúť.

Škoricová posýpka pomáha

Pleseň na substráte sa môže vyskytovať celoročne, platí to najmä pre izbovky (myslite na to, že spóry vtedy dýchate aj vy). Zakaždým ich presádzať by bolo nepraktické a takýto prístup by určite zhoršil ich komfort a odolnosť. Skúste opatrne zoškrabať menšou lopatkou niekoľko milimetrov zamoreného povrchu a prekyprite pôdu miniatúrnymi pestovateľskými hrabličkami alebo vidličkou. Nezasiahnite však korienky. Takto osvieženú zeminu jemne posypte škoricou: obsiahnutý cinnamaldehyd, ktorý jej dodáva typickú vôňu a chuť, je organickým fungicídom. Následne niekoľko dní nepolievajte.

kamélia Čítajte aj Kamélia je vhodná do bytu, no nie do každého. Kde a ako ju môžete pestovať?

Pozor, plesne milujú vlhko

Hlavným spúšťačom vzniku plesne pri izbovkách je podmáčanie, respektíve nárazové zavlažovanie. Dbajte na kvalitný drenážny systém vrátane odtokového otvoru. Ak sa dá, polievajte zachytenou dažďovou vodou alebo prevarenou pitnou. Preventívne zmerajte pH, plesni sa skôr darí v kyslej pôde. Nemalo by sa to diať, ale stáva sa: po kúpe radšej vždy skontrolujte komerčný substrát, aby ste si zárodok plesne nechtiac nepreniesli z obchodu domov.

Pomôže pridať do pôdy minerály

Trvalejšou metódou na elimináciu plesní na substráte je pridanie minerálov do pôdy. Zapracujte keramzit, lávovú drvinu alebo aspoň piesok. Zároveň berte na vedomie, že pleseň na bunkovej úrovni je prítomná vždy. Ide o to, aby ste sa vyhli podmienkam na jej iniciáciu a rozmach. Pri zanedbanom probléme a infikovaní vegetácie vyskúšajte ľudový recept v podobe použitia esenciálneho oleja, konkrétne čajovníkového. Je dobré vedieť, že biela pleseň zo substrátu sa na flóre prejavuje už ako čierne poškodenie. Ak sa vám napokon nepodarí rastlinku zachrániť, nikdy ju nevyhadzujte do kompostu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pleseň #izbovky #zemina #substrát
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december