Múčnatka begónií: Najskôr navarte rastline čaj alebo ponúknite mlieko

Aj pri precíznej starostlivosti sa občas nevyhnete tomu, že begónie napadne hubové ochorenie múčnatka. Najčastejšie sa v prvotnom štádiu prejaví škvrnami na listoch. Podľa miesta ich výskytu a podoby zistíte, či ide o skutočnú alebo tzv. falošnú múčnatku.

29.01.2022 14:00
múčnatka begónií Foto:
debata

Zasiahnuť treba proti obom, ba aj metódy – organické alebo v prípade neúspechu chemické – sú rovnaké. Správna identifikácia problému je však dôležitá, aby ste upravili prostredie v záujme odvrátenia recidívy. Nepravú múčnatku (Peronosporaceae) odhalíte na spodných stranách listov begónie. Vytvára mozaikovitý povlak hnedej, modrej alebo neprirodzene zelenej farby. Odtiaľ sa, ak nebudete konať, postupne rozšíri na hornú stranu listov, ale aj kvety, stonky a puky, rastlina začne chradnúť.

Sledujte listy svojej rastliny

Pochopiteľne, týka sa to aj pravej múčnatky (Erysiphaceae). Tá sa spočiatku rozvíja najmä na okrajoch listov a má belavý až sivý nádych, stav vyzerá ako poprašok. Zatiaľ čo kľúčovým faktorom vzniku pravej je príliš suchá klíma a pôda v kombinácii s nedostatočným prúdením vzduchu, nepravá nazývaná aj peronospóra sa šíri pri nadmernej vlhkosti. Elementárnou prevenciou je sledovanie listov vašich begónií. Zdravé sú mäsité a hrubé, mierne sa poddávajú kontrolnému tlaku prstov, nemajú viditeľné poškodenia. Pri takejto štruktúre listov sa spóram cudzopasnej huby ťažko uchytáva.

pleseň v kvetináči Čítajte aj Pleseň v kvetináči? Pomôže vám prísada na pečenie aj známy olej

Zasiahnuté časti nepatria do kompostu

Keď máte podozrenie na napadnutie begónie múčnatkou, jeden prírodný prípravok na okamžitú liečbu sa – našťastie – takmer nepochybne nachádza vo vašej chladničke. Ďalší zase dokážete zohnať prinajhoršom v rádoch desiatok minút. Zmiešajte mlieko s vodou v pomere 1 : 9 a dvakrát týždenne postriekajte zasiahnutú rastlinu takýmto jednoduchým, no zaberajúcim roztokom. Účinnou látkou je obsiahnutý fosforečnan sodný. Funguje aj čaj z prasličky roľnej. Popri kúrach nezabudnite odstrániť silne napadnuté časti rastliny. V žiadnom prípade ich nevyhadzujte do kompostu.

Tisíc druhov, tisíc možností

Ak organické recepty nepostačujú, použite komerčný fungicíd. Chemické antimykotiká neublížia samotnej begónii a majú rýchly a spoľahlivý efekt. Najčastejšie pestovanými begóniami sú kráľovská ako obľúbená izbovka, respektíve hľuznatá využívaná skôr v exteriéri. Približne tisícka druhov však poskytuje vskutku široké spektrum možností: niektoré majú atraktívne kvety, iné pútajú dekoratívnymi listami. Môžete si vyberať aj medzi vzpriamenými a previsnutými, balkónovými a interiérovými, zvoliť si kvety podľa farby i tvaru. Predávajú sa síce ako letničky, v skutočnosti sú však trvalkami – nemusíte ich teda pestovať vždy nanovo.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #listy #múčnatka #peronospóra #begónie #antimykotiká
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december