Najväčší žrúti elektriny v záhrade: Čím ich nahradiť a ako ušetriť

Kosačka v akcii pomaly každý druhý deň, k tomu raz za čas krovinorez, na jar i jeseň osvetlenie chatky a chodníčkov. Do toho spotrebiče v improvizovanej kuchynke a zrazu nad účtom za elektrickú energiu v záhrade zdvihnete obočie. Vyskúšajte aspoň zopár úsporných opatrení.

30.01.2022 19:00
chladenie nápojov v záhrade Foto:
debata (1)

Mimo dovolenkovej sezóny a leta sa do záhrady zväčša dostávame najskôr až krátko pred zotmením. Osvetlenie je dôležité a z praktických i bezpečnostných dôvodov často priam nevyhnutné. Ušetriť sa však na ňom dá aj bez toho, aby ste sliepňali v domčeku a zakopávali na cestičkách. Ako to už býva, k mnohým dlhodobo pozitívnym efektom vedú vyššie vstupné položky.

Spojte príjemné s užitočným

Inštalujte svietidlá s detektorom pohybu: v temných zákutiach sa samočinne zapnú len vtedy, keď je to potrebné. Zadovážte si energeticky úsporne žiarovky. Síce sú značne drahšie, ale v porovnaní s klasikou majú významne lepšiu životnosť a „žerú“ oveľa menej elektriny. Týka sa to predovšetkým LED technológie. Zaujímavou alternatívou sú solárne lampy a stĺpiky, ktoré jasom nedosahujú intenzitu štandardných svietidiel, ale na mnohých miestach uspokojivo stíhajú. Navyše, sú atraktívnym dekoratívnym prvkom. O príjemnú atmosféru sa postarajú aj vonné sviečky. Niektoré zároveň odpudia komáre a iný obťažujúci hmyz.

plážové kreslo Čítajte aj Plážové kreslo využijete aj bez bazéna. Na čo treba dbať pri kúpe?

Identifikujte najväčších žrútov

O rozpore medzi dokonale automatizovaným záhradkárčením a starosvetským prístupom založeným na ručnej práci môžeme diskutovať donekonečna. Áno, máte plné právo prípadne si nárokovať iba na oddych uprostred svojho kúska zelene bez toho, aby ste na jeho udržiavanie vynakladali námahu nad rámec tej absolútne nutnej. Zohľadniť treba aj pestovateľovu fyzickú zdatnosť a čas, ktorý si dokáže vyčleniť na svoje hobby. Iste sa však zhodneme, že aspoň niektoré úkony sa dajú zvládať vlastnými silami – napríklad kosenie menších plôch s ponechaním trávy ako organického hnojiva, hrabanie lístia alebo sporadická úprava živého plota mechanickými nožnicami namiesto orezovej pílky. Ak už pravidelne spúšťate všemožné elektrické zariadenia, identifikujte medzi nimi tie s najväčšou spotrebou. Digitálny merač dostanete za 10 – 15 eur.

mestská záhrada Čítajte aj Máte domček v radovke? Zrušte trávnik, kúpte si vozík a iné užitočné tipy

Chladničku v záhrade nepotrebujete

Počas driny či po lopte to chce orosený nápoj. Zaobídete sa však aj bez chladničky v záhradnom príbytku. Kúpte si špeciálnu tašku s termo podšívkou a autonómnymi chladiacimi vložkami, ktoré vždy pred odchodom „nabite“ v mrazničke. Podobne si môžete pripraviť kocky ľadu ako náplň do vedierka. Pochopiteľne, že nevydržia navždy, no niekoľko hodín poslúžia, kým sa roztopia na studenú vodu. Napokon, alternatívne stačí naliať do kýblika hneď práve tú. Pri kúpe grilu tiež zahrňte priebežnú spotrebu elektrického do kalkulácie, ak už nehodláte brať do úvahy aj natoľko individuálny faktor, akým je špecifická chuť pokrmu pripraveného na drevenom uhlí alebo peletách dodávajúcich arómu. Nuž a na sklonku leta si účtovníckou optikou prehodnoťte, či ďalšia vrstva oblečenia alebo skrátenie pobytov v záhrade predsa len nestoja za odstavenie nenásytného elektrického ohrievača.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #elektrina #kosačka #krovinorez
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december