Prečo sa ružiam viac darí, keď k nim vysadíme cesnak?

Cesnak je veľmi otužilá rastlina, a tak sa mu darí aj v severných oblastiach. Vďaka tomu si môžu i záhradkári z chladnejších lokalít spestriť nielen kuchyňu, ale aj okrasnú záhradu. Predpokladom toho, aby sa cesnaku dobre darilo, je vysadiť ho v chladnom období na slnečné miesto. Keď sa objavia kvety, treba ich otrhať, aby neodčerpávali výživné látky z cibule.

31.01.2022 18:00
ruže a cesnak Foto:
debata

Kvety cesnaku ľutovať nemusíme, pretože to nie sú ony, čo obohacuje okrasnú záhradu. Cesnak zberáme uprostred leta, keď jeho listy ožltnú a uschnú. Rastliny najskôr vykopeme aj s listami a necháme na slnku obschnúť. Potom ich ešte poukladáme na chránené miesto, kde ostanú, kým hlavičky neuschnú. Listy spletieme do vrkoča, zväzky potom zavesíme na chladné a suché miesto. Nemala by to byť kuchyňa, pretože tam cesnak zmäkne od vlhkosti, ktorá vzniká pri varení.

Cesnak je dobrý sused

Mnohí záhradkári nedajú dopustiť na vysádzanie cesnaku do susedstva iných rastlín, pretože odpudzuje škodcov aj choroby. Blízkosť cesnaku prospieva najmä ružiam. Pestovatelia hovoria, že im dodáva sladšiu vôňu, väčšiu odolnosť proti chorobám a pomáha odpudiť vošky aj iných škodcov . Ako chráni cesnak pred chorobami rastliny, tak aj ľudí. Upravuje trávenie, čistí krv, cení sa pri chrípkových stavoch aj pri obyčajnom prechladnutí, je veľkým pomocníkom v boji proti dyzentérii a týfusu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #chrípka #ruže #cesnak #vošky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december