Čvachtá vám to pod gumákmi? Týmto rastlinám neprekáža podmáčanie

Môžete tvrdohlavo vysievať a vysádzať rastliny, ktoré neznášajú premokrenie, a nádejať sa v ich zhovievavosť alebo priaznivú sezónu. Prípadne sa podujať na časovo aj finančne náročné úpravy vrátane vybudovania drenážneho systému. Azda najracionálnejším a najpromptnejším riešením v súvislosti so záhradou náchylnou na nadbytočnú vlahu je však vegetácia, ktorej neprekáža, že sa o ňu často staráte v gumákoch.

01.02.2022 12:00
podmáčaná pôda Foto:
debata

Ak preferujete trvalky do výšky kolien, siahnite po triáde prvosienka jarná (Primula veris), žerušnica lúčna (Cardamine pratensis) a klinček pyšný (Dianthus superbus). Prvosienka sa vo voľnosti vyskytuje na tienistých trávnatých stanoviskách s dostatkom vlahy. Sladkastou vôňou ako jedna z prvých rastlín ohlasuje jar: deje sa to už v marci. Nad listovou rozetou sa vynímajú decentne žlté kvetenstvá. Ako bylinka celá vrátane podzemnej časti podporuje vykašliavanie a má antibakteriálne, antimykotické a protizápalové účinky.

Žerušnica si vodu priam pýta

Od apríla do júna kvitnúca žerušnica prirodzene prosperuje na mokrých lúkach, vo vlhkých úžľabinách a popri potokoch. Zložené kvetenstvo je bledoružovej farby s fialovými žilkami. S výnimkou koreňov je v rozumnom množstve jedlá, chuťou pripomína žeruchu. Dekoratívne kvetenstvo v bielej a ružovej, ktoré sa na vzpriamenej stonke ukazuje od mája do augusta, má klinček odrody Spooky. Doslova miluje nevysychajúcu pôdu. Kvietky sú hlboko vykrajované a majú prenikavú arómu.

svahovitá záhrada Čítajte aj Čo je dobré vysadiť na svahovité miesta v záhrade

Aj tieto milujú vlahu a blato

V strednej výškovej kategórii je ponuka „blatomilných“ rastlín porovnateľne bohatá. Do pozornosti sa podsúva napríklad zástupca čeľade ružovitých túžobník brestový, chlpatý pakost močiarny s fialovými kvetmi, nažlto kvitnúci starček prímorský so striebristými listami, v porovnateľnom tóne kvetov žiariaci žltohlav európsky (na ilustračnej fotografii), tzv. veronikovec rozrazil dlholistý s belasými vrcholovými strapcami, vizuálnou charakteristikou veľmi podobná vrbica vŕbolistá či citrusovo rozvoniavajúca sýto červená monarda dvojmocná (sú však aj biele, ružové a fialové kultivary).

Jelša lepkavá znesie aj záplavy

V segmente od metra a pol nahor nemusíte nevyhnutne aplikovať dreviny. Príkladom je echinacea purpurová, ktorá popri svojej vychytenosti v okrasnom záhradkárstve nachádza uplatnenie aj v liečiteľstve. Zo stromčekov doslova záplavy znesie jelša lepkavá. Do výsadby takéhoto typu sa pýta aj nie práve najlacnejší muchovník Lamarkov, originálna kéria japonská, ďalej drieň podľa ľubovôle, ale i bršlen, cezmína, jarabina, kalina.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trvalky #podmáčanie #jelša #žerušnica
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december