Kupujete lieskovce z dovozu? Pozor na plesne a toxíny, skladovanie je kľúčové!

Na popularite nič nestratili ani v súčasnosti, keď sa vie, že sú nielen chutné, ale aj zdraviu prospešné. Samozrejme, s malou poznámkou – ak na ne nemáte alergiu alebo sa nebojíte kalórií, ktoré obsahujú. Lieskovce majú síce vysoký obsah tuku, ale obsahujú najmä nenasýtené mastné kyseliny, ktoré sú pre telo prospešné.

01.02.2022 15:00
lieskovce Foto:
debata

Okrem toho sa nemusíte báť, že by sa prospešné látky v nich znehodnotili tepelnou úpravou, ako je to pri niektorých druhov ovocia a zeleniny. Sú rovnako zdravé surové, aj tepelne upravené. Cukrári dokonca hovoria, že je lepšie ich do koláčov používať opražené, majú výraznejšiu chuť. Jednoducho ich vložte do rúry pri teplote 180 stupňov na 15 – 20 minút alebo ich niekoľko minút zohrievajte na panvici, kým nezačnú rozvoniavať. Z opražených lieskovcov sa dá ľahko odstrániť šupa, stačí ich horúce pošúchať v utierke. Možno ich aj blanšírovať, podobne ako mandle – zaliať vriacou vodou a nechať chvíľu odstáť a potom ošúpať.

Ľahko plesnivejú a žltnú

Hoci sa liesky nachádzajú v našich lesoch aj záhradách pomerne hojne, lieskovce, ktoré dostať v obchodoch, pochádzajú takmer výlučne z dovozu, najmä z Turecka. Aj keď ich dostanete počas celého roka, ich hlavná sezóna trvá do januára. Nevýhodou lieskovcov je, že ako všetky jadrá orechov, aj lieskovce ľahko plesnivejú a môžu potom obsahovať toxické aflatoxíny. Tiež tým, že obsahujú aj veľa tuku, pomerne ľahko žltnú. Správnym skladovaním sa dá obom neduhom do veľkej miery predísť. Preto skladujte lieskovce tesne uzavreté na suchom a nie príliš teplom mieste. Jadrá lieskových orieškov v škrupine možno skladovať niekoľko mesiacov.

jablkove hodovanie, jablko, dobre jablka, sad Čítajte aj Najznámejší slovenský ovocinár Ivan Hričovský: Pestovanie ovocia na balkóne je ohromná vec!

Hoďte ich do koláča, šalátu aj nápoja

Mleté alebo nasekané jadrá treba skonzumovať okamžite, alebo aspoň v čo najkratšom čase, pretože sú mimoriadne náchylné na plesne. Lieskové oriešky sú mimoriadne chutné v koláčoch a tortách, v zmrzline alebo nasekané v ovocných šalátoch a dezertoch. Výborne sa hodia aj do müsli alebo smoothies. Tí odvážnejší ich pridávajú aj ako prísadu do krémových polievok z mrkvy, tekvice alebo inej zeleniny. Najlepšie je polievku nimi posypať. Samozrejme, sú základom aj pre výrobu domáceho orechovo-nugátového krému.

Predlžujú život, stačí pár gramov

Ak máte radi lieskovce, tešia sa nielen vaše chuťové bunky – tieto orechy sa považujú za mimoriadne zdravé. Lieskovce sú bohaté na kvalitné bielkoviny, takže sú ich výborným zdrojom pre vegetariánov a vegánov. Absolútnou špičkou sú, čo sa týka obsahu vitamínu E, o ktorom sa hovorí, že chráni pokožku pred predčasným starnutím. Len 50 gramov pokrýva celú dennú potrebu. To však nie je všetko: lieskovce obsahujú takmer dvakrát viac vápnika ako mlieko, veľa horčíka a množstvo železa, medi, veľa zinku, fluóru a selénu.

arašidy Čítajte aj Arašidy: Áno či nie? Sú plné tuku, a predsa zdravé. Chránia srdce, no môžu aj zabiť

Ak chudnete, nie sú pre vás

Nie je tajomstvom, že lieskovce obsahujú aj veľa tuku. Takže pre všetkých, ktorí chcú schudnúť, nie sú tou správnou pochúťkou. Ak však nemusíte prísne dbať na kalórie, môžete si ich vychutnať. Nenasýtené tuky v nich majú len pozitívne účinky na zdravie, najmä na srdce a krvný obeh. Jedna štúdia z Holandska skúmala, ako denná konzumácia lieskovcov ovplyvňuje úmrtnosť. Podľa nej už desať gramov denne znižuje celkovú úmrtnosť o 26 percent. Vyzerá to tak, že lieskovce dokážu zázraky nielen v rozprávke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #plesne #bielkoviny #lieskovce #aflatoxíny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december