Ktoré vykurovanie skleníka je najvýhodnejšie? Porovnávame elektrinu, plyn aj parafín

Za normálnych okolností v týchto mesiacoch záhradkár okrem zopár činností zaháňajúcich nudu a zväčša nesúvisiacich priamo s pestovaním „nútene“ oddychuje. Kto sa však nechce uspokojiť s „normálom“, zavedie si do skleníka vykurovanie. Nie je to prehnane zložité, ale ani úplne lacné.

03.02.2022 06:00
vykurovanie skleníka Foto:
debata

Najjednoduchšia a z viacerých dôvodov prevádzkovo najvýhodnejšia je inštalácia elektrického vykurovacieho telesa. Nevyhnutný základ však spočíva v prípojke. Hlavným benefitom je, že nemusíte myslieť na dopĺňanie paliva. Navyše, nevznikajú žiadne emisie a zariadenie ani nespotrebúva kyslík. Závesný infračervený ohrievač s troma nastaviteľnými úrovňami výkonu a turbo ventilátorom stojí okolo 120 eur a tepelne saturuje 16 metrov štvorcových s istotou ochrany pred mrazom. Rátajte však s tým, že prevádzka sa premietne do účtu za elektrinu.

Plynové telesá zvládnu aj väčšie plochy

Ak sa zhodneme, že plynovou prípojkou v skleníku, hoci aj v bezprostrednej blízkosti obydlia, disponuje naozaj málokto, alternatívnym riešením takéhoto typu je propán-butánová fľaša. Práve jej priebežné zadovažovanie, kontrola zostatku a vymieňanie je značnou záťažou. Plynom však dokážete uspokojivo vyhriať aj skleníky s veľkosťou okolo 20 metrov štvorcových (pri obvyklej výške čosi nad dva metre) a pri takomto type vykurovania sa drvivá väčšina energie premieňa na teplo: až 99 percent. V tomto zmysle teda sú plynové zariadenia mimoriadne efektívne, pričom termostat umožňuje voľbu v rozpätí desiatok stupňov Celzia a mriežka zabezpečuje rovnomerné sálanie tepla do priestoru. Plynové vyhrievacie teleso orientačne stojí 150 – 200 eur, špičkové zariadenia 300 eur. Fľaša s hmotnosťou 10 kg vyjde na 22 eur a pri neutrálnom výkone vydrží približne 3 – 4 dni.

chladenie nápojov v záhrade Čítajte aj Najväčší žrúti elektriny v záhrade: Čím ich nahradiť a ako ušetriť

Parafín sa míňa pomalšie

Zaujímavou možnosťou pre menšie skleníky sú ohrievače na petrolej alebo parafín. Majú síce najmenší tepelný výkon z uvedených eventualít, ale palivo spotrebúvajú pomalšie ako plynové telesá. Zriaďovacími nákladmi predstavujú najlacnejšiu možnosť, prevádzkové vstupy však nepatria k zanedbateľným. Na výmeru do 8 metrov štvorcových ich dostanete už za 80 eur, modely určené na plochy do 5 metrov štvorcových za 50 eur. Na ilustráciu: v druhom prípade vydrží obsah zásobníka na týždeň a za ten čas zhorí parafín v cene zhruba 25 eur.

Záleží aj na premenných

Finančná záťaž vyplývajúca z vykurovania skleníka sa, pochopiteľne, odvíja aj od premenných. V prvom rade sú to tepelnoizolačné parametre celej konštrukcie, čiže základov a nadzemnej pevnej i priehľadnej časti, a to ešte aj v kombinácii so špecifikami regiónu, respektíve s klímou počas konkrétnej sezóny. Nemenej dôležitý je aj zvolený režim od tzv. studeného na prezimovanie rastlín vyžadujúcich ochranu pred mrazom cez temperovanie tesne nad 10 stupňov až po plnohodnotné vykurovanie blízko 20 stupňov s prípustným miernym nočným poklesom. Úspornou možnosťou je vykurovanie skleníka až počnúc marcom, čiže v období vhodnom na skoršie predpestovanie priesad v porovnaní s limitmi vonkajších podmienok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #plyn #elektrina #vykurovanie #skleník #parafín
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december