Málo známa, no dokonalá náhrada trávnika: Nepotrebuje kosačku, znesie aj dupanie

Pochôdzna vegetácia sa hodí všade tam, kde nechcete či nemôžete pestovať trávnik, zároveň sa však nehodláte pozerať na holú zem. Mnoho „náhradných“ mrazuvzdorných vždyzelených poliehavých trvaliek znesie v zásade ľubovoľné prostredie, nevyžaduje si prílišnú priebežnú starostlivosť a bez vážnejšej ujmy zvládne bežné ľudské činnosti.

06.02.2022 12:00
náhrada trávnika Foto:
debata

Na stredne veľkých plochách môžete pôdopokryvné rastliny precízne nakombinovať podľa podmienok – najmä svetelných – v jednotlivých zónach. Ak vám konvenuje konzervatívnejší prístup k alternatívnemu trávniku, určite sa nepomýlite s machovcom kostrbatým (Cotula squallida, respektíve Leptinella squallida). Usilovne vystiela husté koberce z drobných tmavozelených, na jeseň bledohnedých listov tváriacich sa ako miniatúrne papradie.

Netreba ho kosiť, aj keby ste chceli

Pochádza z Nového Zélandu a horizontálnymi výbežkami je naozaj bujný, do výšky však takmer vôbec nesmeruje. Netreba ho teda kosiť, akokoľvek k tomu svojím vzhľadom pomkýna. V júni až auguste vyháňa nad porast nenápadné žlté guľovité kvetenstvá rozvoniavajúce ako med. Pocitovo je škoda udupávať ich, funkčne však táto bylinka v pohode rozchodí rozchodenie. Ak by si mohla vybrať, zvolila by skôr slnečné vlahé miesto s kyslou zemou.

podmáčaná pôda Čítajte aj Čvachtá vám to pod gumákmi? Týmto rastlinám neprekáža podmáčanie

Príjemný vankúš na slnečné miesta

Žltými hviezdicovitými kvetmi v júni až auguste sa prezentuje vskutku skromný a zároveň robustný rozchodník prudký (Sedum acre). Uprednostňuje slnečné a suché stanovištia. Do výšky len päť centimetrov plazivo vytvára vankúš neškodný a príjemný aj pre bosé nohy. Pochopiteľne, tento benefit je irelevantný pri využití rozchodníka v skalke či pri zriaďovaní extenzívnej strešnej záhrady. Kultivar Aureum, ako názov napovedá, ponúka očarujúco zlatisté listy.

Vyzerá aj vonia krásne

Trošku diskutabilné je to s kopytníkom európskym (Asarum europaeum) dorastajúcim maximálne na desať centimetrov. Najviac mu svedčia tienisté stanovištia. Práve z toho dôvodu trebárs aj ako monokultúra dokonale dokáže suplovať klasickú pažiť. Má veľké lesklé listy, ešte viac sa však vyznačuje podzemkom s vôňou zázvoru. Červeno-fialové zvončekovité kvietky, ktoré sa ukazujú v marci a apríli, zase svojou arómou evokujú čierne korenie. Je však toxický vrátane možných kožných reakcií pri kontakte naboso. Neodporúča sa zakladať ho, ak v domácnosti žijú deti a zvieratá.

Hluchavka kvitne už od marca, uspokojí sa s tmavším stanovišťom a neprekáža jej piesčitá chudobnejšia pôda.

Kvitne po celú sezónu

Hluchavka purpurová (Lamium purpureum, na ilustračnej fotografii) spoznateľná podľa štvorhrannej byle sa vyšvihne aj na 30 centimetrov. Tento hendikep pri imitovaní trávnika však kompenzuje pompéznymi papraslenmi zloženými z približne centimetrových prenikavo fialových kvietkov. Sklon k fialoveniu má aj horná sekcia srdcovitého a na okrajoch vrúbkovaného olistenia s nepŕhlivým ochlpením. Estetickým benefitom je, že kvitne už od marca a neustáva v tom až do októbra. Pozor: nie každému sadne jej zvláštny puch. Na rozdiel od skôr spomenutých trvaliek je najdlhšie dvojročná, rozmnožuje sa výhradne semenami. Uspokojí sa s tmavším stanovišťom a neprekáža jej piesčitá chudobnejšia pôda.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávnik #trvalky #pôdopokryvné rastliny
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december