Vyrobte si domácu kolu, pomôžete aj pokožke

Paliny všeobecne už v stredoveku mali významné postavenie pri magických rituáloch aj v ľudovom liečiteľstve, neskôr i voňavkárstve a likérnictve. Tento rod zahŕňa približne 300 druhov. Palina abrotanová nazývaná aj božie drievko či brotan v prvom rade ponúka možnosť vyťažiť z nej zdravú, bezkofeínovú a lacnú náhradu za známe tmavé sýtené nápoje.

06.02.2022 14:00
domáca kola Foto:
debata

Stredomorskú vzpriamenú robustnú a nenáročnú trvalku s vzrastom až nad jeden meter a hojnými bledožltými kvetnými úborovými metlinami, ktoré sú však v našich zemepisných šírkach zväčša zahriaknuté, pokojne môžete vo svojej záhrade založiť iba z estetických dôvodov. Palina abrotanová (Artemisia abrotanum) sa uplatní aj ako dobre formovateľný hustý živý plot. „Kolová“ bylinka z čeľade astrovitých miluje slnečné stanovištia a v rámci toho sa uspokojí aj s priepustnou suchšou pôdou, ale dostatočne humóznou – vtedy vôbec nepotrebuje hnojenie. Nemá rada premokrenie. Zakladá sa v apríli z priesad, predpestovaná na 20 – 30 centimetrov stojí do päť eur.

Spracúvajte iba končeky listov

Ak palinu abrotanovú už máte niekoľko rokov na pozemku, stačí ju deliť z trsov: z jedného kríčka ich získate aj tucet. So zimou si statočne poradí, nepohrdne však prihrnutým lístím, z ktorého pri jeho rozklade zužitkuje živiny. Omladzuje sa na jar odstraňovaním starých stoniek. Lístky paliny abrotanovej môžete zbierať kedykoľvek. Ako extravagantné horkasté korenie s citrusovým podtónom sa hodia na mäso jatočných zvierat, divinu aj rybacinu. Nemusíte sa zdráhať použiť ich aj do šalátov, omáčok či bylinkového masla. Spracúvajte však iba končeky, lebo celé sú príliš horké.

lieskovce Čítajte aj Kupujete lieskovce z dovozu? Pozor na plesne a toxíny, skladovanie je kľúčové!

Najskôr na tri dni do chladničky

Na výrobu jedného litra „kolového“ sirupu potrebujete rovnaké množstvo vody, dva citróny, 500 gramov cukru a päť čajových lyžičiek paliny abrotanovej. Rastlinku a nakrájané citróny vložte do žiaruvzdornej misy a zalejte povarenou zmesou vody a cukru. Nechajte pod pokrievkou vychladnúť a na tri dni vložte do chladničky. Potom prefiltrujte cez plátno, tekutinu znova prevarte, rozlejte do fliaš a tie uzavrite. Pri konzumácii rieďte vodou alebo neochutenou minerálkou v pomere podľa svojich preferencií.

Neodporúča sa dámam v očakávaní

Ako prísada do kúpeľa pomáha palina abrotanová proti omrzlinám, blahodarne pôsobí na stav pokožky, urýchľuje hojenie rán. Vhodné sú aj protizápalové vyplachovania ústnej dutiny. Nálev z dvoch čajových lyžičiek zelených častí kríčka pomaly vysušených pri teplote 35 stupňov a uskladnených v uzavretej nádobe na tmavom mieste obsahuje alkaloidy, triesloviny, horčiny a silice. Je močopudný a prostredníctvom podpory sekrécie žalúdočných štiav uľahčuje trávenie, okrem toho zlepšuje metabolizmus a prospieva činnosti pečene. Pre spazmolytický účinok sa neodporúča dámam v očakávaní.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trávenie #palina #trvalka #živý plot
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december