Jemné stonky jačmennej trávy známej aj ako zelený jačmeň sú bohaté na vitamíny, minerály, stopové prvky, chlorofyl a enzýmy. Navyše, v štádiu pred tvorbou zŕn sú bezlepkové. Zároveň síce aj energeticky výdatné (300 kcal na 100 gramov), no pritom ľahko stráviteľné. Ak si prirodzený proteínový koncentrát a účinný antioxidant dopestujete vo vlastnej proveniencii v záhone počas teplých mesiacov alebo v interiéri na podobločnici bez ohľadu na ročné obdobie, získate cenovo výhodnú alternatívu komerčných instantných produktov na tejto báze: kapsúl, tabliet či prášku. Jačmenná tráva obsahuje vitamíny A, B1, B2, B9, B12, C, E a H, ale aj železo, bór, draslík, horčík, fosfor, jód, síru, selén, sodík či vápnik a osem esenciálnych aminokyselín.
Čím viac svetla, tým viac zdravia
Jačmennej tráve stačí slnečné stanovište či polotieň a kyprá priepustná pôda. Čím svetlejšie miesto, tým vyšší obsah prospešných látok. Vonku si jačmennú trávu môžete založiť v balkónových hrantíkoch alebo črepníkoch – akurát vtedy nesmie mrznúť. Pravda, semená môžete aj nahusto rozhodiť po voľnej pôde. Ešte aj októbrový termín by mal byť v poriadku na to, aby ste stihli pozbierať aspoň nejakú úrodu. Dovnútra existujú špeciálne pestovateľské boxy na takýto účel, ktoré sa však dajú nahradiť improvizovanými riešeniami. Siahnite napríklad po vyslúženom pekáči alebo obitej keramickej zapekacej mise.
Čítajte aj Vyrobte si domácu kolu, pomôžete aj pokožkeMinimálne riziko napadnutia chorobami
Semená pred výsevom nechajte cez noc napučať vo vode, urýchlite tým ich klíčenie. Rozsypte ich na povrch substrátu, nevtláčajte do hĺbky. Priebežne zavlažujte, ale nepremokrite. V exteriéri mimo nádob dajte pozor na zaburinenie: brzdí rast a asi netúžite po jalových prímesiach v kuchyni. Zberom nasledujúcim takmer hneď po vysiatí sa riziko napadnutia jačmennej trávy múčnatkou a podobnými častými chorobami obilnín redukuje na minimum. Bez ohľadu na to ich nenechajte jačmennú trávu narásť nad 30 centimetrov.
Čerstvé klíčky sú najvýživnejšie
Napučané klíčky vzídu už do týždňa a prakticky okamžite ich môžete zberať (strihaním alebo rezaním tesne nad zemou) a konzumovať, práve vtedy sú najvýživnejšie. Nadbytočné stonky zabaľte do vlhkej utierky a uskladnite v chladničke, chvíľu tam vydržia. Jačmennou trávou sa dajú obohatiť polievky, nátierky, šaláty, chlebíčky či jednohubky, obľúbená je aj v smoothies.