Medzi metlou a vysávačom: Chodníky aj terasu vyčistí mechanický zmeták za pár šupov

Vetrom poodlamované halúzky, opadané lístie, rôzne ďalšie organické nečistoty... Neodmysliteľne patria k záhrade a zrejme nik nemusí mať spevnené plochy vyglančené ako v kasárenskej jedálni. Elementárny poriadok pre dobrý pocit a príjemný pohľad však nezaškodí. Od monotónneho a únavného cvičenia s klasickou metlou si môžete uľaviť, hoci stále to bude na ručný pohon. Na čo sa zamerať pri kúpe mechanického zametača?

11.02.2022 10:00
mechanický zmeták Foto:
debata

Zametacie stroje do exteriéru fungujú na princípe pohonu rohových rotačných podávacích kief (tie zásobujú zberné valce a cez ne zachytávaciu nádobu) prostredníctvom „nekonečných“ gumových remeňov roztáčaných pohybom zariadenia po čistenom priestore. Stále teda vynakladáte vlastnú energiu, ale oveľa pohodlnejším a účinnejším spôsobom. Pokojne kalkulujte s tým, že plochu pozametáte minimálne 5-krát svižnejšie. Okrem toho, samozrejme, aj dôkladnejšie a menej zaťažujúco.

Na dlaždice, asfalt aj kompozit

Kvalitné mechanické zmetáky sa dokážu aj bez zmeny nastavenia prispôsobiť rôznym typom povrchu: od chodníčkov vydláždených kameninou cez asfaltovú príjazdovú cestičku až po terasu vystlanú kompozitnými dielcami. Navyše, použiť ich môžete aj na podlahu v garáži alebo dielni. Jednoducho všade tam, kam domáci vysávač nedosiahne alebo sa jeho nasadenie vzhľadom na rozsah plochy a znečistenia nehodí.

vykurovanie skleníka Čítajte aj Ktoré vykurovanie skleníka je najvýhodnejšie? Porovnávame elektrinu, plyn aj parafín

Šírka záberu podľa vašich potrieb

Materiálovo odporúčame z viacerých dôvodov uprednostniť kvalitný plast. Je ľahký na manipuláciu, odolný proti teplu aj vlhku a pomalšie sa opotrebúva pod vplyvom oderov napríklad z odfrkávajúcich kamienkov. Dôležitým parametrom je šírka pracovného záberu zametača. Štandardne sa pohybuje v rozpätí od 60 do 90 centimetrov. Odmerajte si najmä chodníčky, aby ste zistili, aký variant vám bude najlepšieho vyhovovať. Od šírky záberu sa zväčša odvíja veľkosť zásobníka. Je príjemné, ak nádobu počas čistenia obvyklej plochy netreba vyprázdňovať. Orientačne rátajte s 10 litrami objemu na tisíc metrov štvorcových. Radšej však ponechajte určitú rezervu pre prípad väčšieho znečistenia.

Myslite na svoj chrbát

Ak sa dá, zvoľte si držadlo s polohovateľným uhlom konštrukcie aj sklonom úchopu. Vyhoviete tým osobám s rozličnou výškou i fyzickou zdatnosťou, respektíve preferenciami. V prvom rade myslite na komfort pre chrbticu, neopomeňte však ani zápästia. Podobným a porovnateľne podstatným aspektom je hmotnosť zariadenia. Nevyhnete sa totiž jeho občasnému zdvíhaniu pri skladovaní, transportoch, odstraňovaní zakliesnených nečistôt: 10 – 15 kilogramov je doslova únosná hodnota. Z podobnej kategórie je jednoduchá a intuitívna obsluha, ktorá sa týka hlavne vyprázdňovania zbernej nádoby, ale aj prítomnosti pomocných koliesok na hladšiu činnosť v kútoch a zákrutách. Významným benefitom je aj tesnenie zabraňujúce prílišnému víreniu prachu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #chodník #terasa #garáž #mechanický zametač
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december