Čím horšie vyzerá, tým lepšie chutí. Ako a prečo vlastne kupovať pomelo

Pomelo je na pultoch s ovocím relatívny nováčik. Mnohí ľudia sú trochu zmätení zo žltých alebo svetlozelených obrovských plodov hruškovitého tvaru. Jeden z jeho „rodičov“ má v názve slovo obrovský a aj pomelo je veľké ovocie v pravom zmysle slova. Jeden plod váži medzi 500 až 1 500 gramami, preto ho obchodníci balia do plastových sieťok, aby sa ľahšie prepravovalo. Ďalším dôvodom je odlíšenie od grapefruitu. Ak teda vidíte ovocie, podobné grapefruitu, je však zabalené v sieťke, ide o pomelo.

12.02.2022 06:00
pomelo Foto:
debata (2)

Približne polovicu jeho hmotnosti však tvorí extrémne hrubá šupka, ktorá je pre pomelo typická. Takže aj z megaveľkých exemplárov zostane „len“ asi 750 gramov dužiny, Pomelo pochádza z Izraela a rozširovať sa začalo asi pre 50 rokmi. Dodnes sa dováža prevažne z Izraela, časť dovozu do Európy však v súčasnosti pochádza aj z Južnej Afriky. Pomelo je k dispozícii takmer po celý rok: Izrael ich dodáva do Európy od novembra do apríla, Južná Afrika od júla do septembra. Ponuka je bohatá najmä v období od decembra do februára. Pomelo má veľmi šťavnatú dužinu, ktorá má kyslú a na rozdiel od grapefruitu len mierne horkú chuť. Odborníci odporúčajú uprednostniť pomelo so žltou dužinou, pretože je aromatickejšie. Existujú aj plody s červenou dužinou, podobne ako existujú aj grapefruity s červenou dužinou.

zelený jačmeň Čítajte aj Posilňovali sa ňou aj gladiátori. Známu superpotravinu si dopestujete za týždeň

Vráskavé je dobré

Pri mnohých druhoch ovocia a zeleniny je bezchybný vzhľad známkou najlepšej kvality. Pri pomele je to inak. Čím je šupka zvráskavenejšia a nevzhľadnejšia, tým je jeho dužina šťavnatejšia, sladšia a aromatickejšia. Takže ak sa dá šupa ľahko stlačiť, je matná a mierne zvráskavená, je dozreté. Keďže sa plody oberajú, až keď sú dozreté, nie je potrebné nechať pomelo doma dozrieť. Keď si ho kúpite, pri izbovej teplote ho môžete bez problémov skladovať až dva týždne. Pri teplote do 15 stupňov Celzia aj o niečo dlhšie.

Ako sa správne čistí a konzumuje

Ak sa chcete dostať k lahodnej dužine pomela, veľkým nožom odrežte hrubú šupku a potom ju stiahnite. Kto nemá rád horkú chuť, mal by odstrániť aj čo najviac bielej šupy, ktorá sa nachádza pod vonkajším „obalom“. Pred šúpaním je vhodné pomelo opláchnuť horúcou vodou. Pomelo môžete v kuchyni používať ako grapefruit. Možno ho jesť samotné, pretože jeho dužina chutí osviežujúco. Tiež ho možno pridávať do müsli alebo do šalátov. Ak máte dostatočne veľký odšťavovač na citrusy, môžete, samozrejme, z neho vylisovať čerstvú šťavu a použiť ju samotnú alebo ju zmiešať so šťavou z iného druhu ovocia.

prsty mŕtveho muža Čítajte aj Záhradník nemusí byť vrah, aby sa uňho našli prsty mŕtveho muža. O čo teda ide?

Aké zdravé je pomelo?

Ľudia, ktorí si potrpia na postavu, môžu jesť pomelo bez výčitiek svedomia: sto gramov dužiny má len do 50 kcal a nula gramov tuku. Okrem toho 60 miligramov vitamínu C a rastlinné látky, ktoré zlepšujú vstrebávanie a využitie vitamínov v tele. Horká látka limonin, ktorá je prítomná najmä v bielej vonkajšej šupke pomela, stimuluje trávenie a látka narangin pomáhajú regulovať vysoký krvný tlak. Pomelo obsahuje veľmi podobné látky ako grapefruit, preto by si naň mali dávať pozor ľudia, ktorí užívajú lieky – napríklad lieky na srdce, ale aj antikoncepčné tabletky. Pomelo totiž obsahuje látky, ktoré môžu blokovať dôležité enzýmy, ktoré sú potrebné na odbúravanie látok v organizme, ktoré obsahujú tieto lieky.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vysoký krvný tlak #grapefruit #pomelo #limonin
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december