Čajové vrecúška áno, šupky z ovocia nie. Viete správne kompostovať?

Vyzretý kompost je pre záhradu nedoceniteľnou zásobárňou organických živín. Navyše, k ekologickému pestovaniu nepriamo prispieva aj tým, že redukuje záťaže spojené s likvidáciou odpadu – finančnú, transportnú, objemovú.

13.02.2022 11:00
kompost Foto:
debata

Ani zďaleka neplatí, že do vlastnoručne vybudovaného kompostoviska s drevenou konštrukciou či prefabrikovaného plastového kompostéra patria akékoľvek zvyšky jedla a všetok odpad zo záhrady. Ak netúžite po prilákaní hlodavcov, nehádžte bez rozmyslu na kopu v rohu záhrady zostatky z pokrmov, predovšetkým mäso (spodok kompostoviska v kontakte s pôdou aj tak predeľte pletivom a vrch zase priklopte pevným vekom). Rovnako ako potraviny po dátume spotreby totiž aj zvyšky z obeda patria do biologického odpadu. Týka sa to aj šupiek z ovocia a zeleniny, pri ktorých nemáte istotu, či boli pestované bez použitia chemikálií. Ešte väčším tabu, hoci z iných dôvodov, sú reziduá rastlín napadnutých chorobami.

Lístie môže byť aj osve

Zdravé odrezky drevín podľa možnosti pred vyhodením nasekajte alebo napíľte na menšie kusy, aby ste nespomalili proces rozkladu. Aj bez toho si vyžaduje dosť trpezlivosti. Práve preto radšej bokom trebárs vo vlastnoručne vyrobených valcových košíkoch z pletiva premieňajte na tzv. listovku – pomaly hnijúce lístie z duba, gaštanu, orecha.

píniový mulč Čítajte aj Pínia nám dáva oriešky, ale aj mulč: bez chémie, voňavý a až štvornásobne výhodnejší

Stelivo pre zvieratá? Pozrite, čo píše výrobca

Na kompost môžete bez zábran prihodiť surovú zeleninu a šupky z nej (zemiakové tiež), vaječné škrupiny, zvädnuté rastliny vrátane rezaných kvetov, presušenú pokosenú trávu (pri vlhkej hrozí vznik plesne), štiepky z drevín, ale aj slepačí trus, zvyšky čaju a kávy i použité filtre, respektíve vrecúška. Stelivo pre mačky a králiky však jedine v prípade, ak je výrobcom vyložene deklarované ako kompostovateľné.

Zavlažujte a prevzdušňujte

Kompost musí mať počas zrenia dostatok vlhkosti: nezabúdajte na to najmä pri letnom zavlažovaní záhrady. Dopad na kvalitu má aj to, či ho aspoň raz za čas prevzdušníte. Hotový kompost je tmavý so zrnitou štruktúrou a nedajú sa rozoznať pôvodné prímesi. Do pôdy ho môžete spolu s rohovinou a maštaľným hnojom prípravne primiešať už na jeseň pred plánovaným jarným výsevom a výsadbou. Pochopiteľne, obohatenie prospešnými látkami sa potom žiada zopakovať.

bylinky Čítajte aj Pažítka a mäta v jednom záhone nie sú dobrý nápad. Čo ešte spolu neladí?

Aj kompostovať treba s mierou

Všeobecne vždy kvitovaný benefit dva v jednom v sebe spája kompost použitý zároveň ako mulč chrániaci vegetáciu pred nežiaducimi vplyvmi prostredia. Slúži ako tepelná izolácia v chladných mesiacoch, ale je aj regulátorom vlhkosti. Zároveň pomáha s odbúravaním ťažkých kovov a nadbytočných dusičnanov. Niekoľkomesačný až rok zrejúci kompost je skôr zdrojom rýchlych živín, dvoj- či trojročný ich uvoľňuje postupnejšie. S takým či onakým to neradno preháňať: majte na pamäti, že je oveľa výdatnejším hnojivom ako tie priemyselné.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #ovocie a zelenina #lístie #kompostér #kompost #stelivo
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december