Najvzácnejšia drevina urobila z ľudí boháčov, dá sa pestovať aj u nás

V pôvodnom prostredí tomuto stromu neprekáža páľava a kamenistá neúrodná pôda. Neznamená to však, že kadidlovník môžete v tunajších zemepisných šírkach ponechať bez vyhovujúceho zázemia a opatery. Skôr naopak. Za starostlivosť sa vám odmení ako atraktívna a unikátna ozdoba letnej záhrady i príbytku v chladnejších obdobiach.

18.02.2022 06:00
kadidlovník Foto:
debata (2)

Biele zlato, ako kadidlovníku hovoria, kedysi naozaj malo hodnotu na úrovni zlata. Plínius v 1. storočí referoval, že obchodovanie s ním, respektíve s kadidlom urobilo z obyvateľov Ománu boháčov. V danom období vyvážali rádovo tisíce ton zaschnutých výronov v podobe guľovitých hrudiek ročne. Ani dnes nestojí kadidlovník zanedbateľne málo. Bežná cena za predpestovaný stromček presahuje sto eur. Okamžite pritom treba podotknúť, že je to bez garancie jeho uchytenia sa.

Prírodná žuvačka v Somálsku

Kadidlovníkov z čeľade brezulovitých je 25 druhov. V nadmorskej výške až do 1 200 metrov dorastajú veľmi variabilne na dva až osem metrov. Ako už slovenský názov jasne napovedá, narezaním kôry sa z neho získava vonná živica používaná pri výrobe kadidla, podľa Biblie jedného z troch darov od mudrcov pre narodeného Ježiša. Zároveň sa uplatňuje v liečiteľstve. Pílovitý (Boswellia serrata) rastie v Indii. Boswellia sacra sa vyskytuje prevažne na juhu Arabského polostrova, Boswellia papyrifera s citrusovou vôňou a úlohami v kozmetickom odvetví zase v Etiópii a Boswellia frereana v Somálsku, kde slúži ako prírodná žuvačka.

prsty mŕtveho muža Čítajte aj Záhradník nemusí byť vrah, aby sa uňho našli prsty mŕtveho muža. O čo teda ide?

Miluje slnko, vietor mu neprekáža

Celoročné pestovanie pomaly rastúceho kadidlovníka „na voľno“ nie je v stredoeurópskych končinách možné, keďže neznáša mráz. V primerane objemnej nádobe ho však môžete presunúť na leto z interiéru, napríklad z temperovanej zimnej záhrady, nazad do exteriéru, keď teploty už neklesajú pod 15 stupňov. Nájdite mu vyložene slnečné stanovište so suchšou pôdou. Nemá rád premokrenie, hoci vlahé a relatívne studenšie noci mu neprekážajú. Ochranu pred vetrom nepotrebuje, prúdenie vzduchu mu robí skôr dobre.

Nech vás po presadení nevystraší

Kadidlovník nie je náročný na živiny, pripravte mu však účelovú zeminu. Zmiešajte tretinové podiely pestovateľského substrátu zloženého z rašeliny a ílu (prípadne použite substrát pre kaktusy a sukulenty) s pieskom a štrkom. Ak pridáte aj trochu kokosového vlákna, znížite tým potrebu zavlažovania. Presun do nového črepníka a podložia sa často prejavuje opadaním listov – nech vás to nevystraší. Použite kvetináč so spodným odtokovým otvorom a klasickou drenážou zo štrku či hlinených črepov. Pred zasadením ponorte koreňový bal asi na hodinu do vedra. Keď sa už netvoria bubliny, proces nasycovania vodou sa skončil a kadidlovník môžete zasadiť. Pri zahŕňaní zeminou a utláčaní dajte pozor, aby ste nepoškodili korene. Zalejte a črepník umiestnite von či dnu podľa ročného obdobia.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #drevina #kadidlovník #biele zlato
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december