Zbavte sa vošiek vďaka mäsožravej rastline. Ale pozor, aby jej nezabehlo

U nás asi najznámejšia mäsožravka mucholapka podivná sa orientuje na hmyz, ktorý má v mene, nepohrdne však ani pavúkmi, mravcami či voškami fatálne zvábenými rozvoniavajúcou sladkou tekutinou pripomínajúcou nektár. Na druh nie je prieberčivá, na veľkosti jej však záleží.

19.02.2022 06:00
mäsožravka Foto:
debata

Keď chcete sledovať trochu morbídne hodovanie, dodajte mucholapke podivnej (Dionaea muscipula) živý hmyz. Receptory vnútri protistojných oválnych listov posiatych po okrajoch výraznými pevnými štetinami reagujú na pohyb koristi. Zovrú aj mŕtvu, ale do niekoľkých hodín ju vypudia bez úžitku. Nepodhadzujte ani priveľké jedince, ktoré sa buď dokážu vymaniť a tento boj stojí rastlinu veľa síl, alebo uhynú, po presiahnutí tráviacej kapacity pasce začnú hniť a rozklad zachváti aj rastlinu. Optimálna veľkosť koristi je asi tretinová z dĺžky listov.

Tlama zaklapne za pár sekúnd

Záchytný mechanizmus tanierikových ružíc imitujúcich tvarom aj arómou kvet je zrejme najrýchlejší v ríši flóry. Zaklapnutie „tlamy“ z uhlu okolo 45 stupňov po osi centrálneho listového nervu trvá len zlomok sekundy a zosilňujú ho vonkajšie štetiny, respektíve úzke zúbky, ktoré do seba zapadajú. Zároveň sú priepustné pre drobný hmyz, ktorý nestojí za námahu, keďže trávenie bez ohľadu na veľkosť obete trvá okolo týždňa. Útok iniciujú opakované dotyky vnútorných signalizačných chĺpkov v časovom rozpätí približne 20 sekúnd.

píniový mulč Čítajte aj Pínia nám dáva oriešky, ale aj mulč: bez chémie, voňavý a až štvornásobne výhodnejší

Nedráždite ju zámerne

Sofistikovaný systém redukuje „falošné poplachy“ oberajúce o energiu. Aj z tohto dôvodu je jasné, že zámerné dráždenie vôbec nerobí rastline dobre. Pochopiteľne, asi nik napriek tomu neodolá jednému pokusu zo zvedavosti. „Súprava“ lapačov je v akcii asi 7-krát, potom ju nahrádza nová. Poľovníčka si napriek sebestačnosti pri napĺňaní svojich nutričných potrieb vyžaduje určitú starostlivosť, respektíve utvorenie vhodného prostredia na prosperovanie.

Najlepšie jej je na slnku

Mucholapka podivná sa najkomfortnejšie cíti v nádobe položenej na slnečné stanovište. Najavo to dáva roztvorenými červenými pascami. Ak zostávajú zelené a zatvorené, znamená to nedostatočný prísun svitu. Vzdušná vlhkosť by sa mala pohybovať na úrovni 55 percent. Hodnotu zmeriate prístrojom z hobby marketu. Ak vlhkosť prostredia klesne pod 40 percent, napravte to každodenným rosením s pomocou rozprašovača.

krotón Čítajte aj Čo mu vyťahuje farbu z listov? Krotón pestujeme bežne, no nie vždy správne

Potrpí si na mäkkú vodu

Mucholapka podivná preferuje čo najmenej vápenatú a dobre priepustnú pôdu. Pestovateľský substrát si môžete kúpiť alebo vyrobiť zmiešaním dvoch dielov rašeliny a doplňujúcou tretinou kremičitého piesku, prípadne perlitu. Zeminu udržiavajte vlhkú. Správne množstvo zistíte tak, že vodu nalejete do misky pod črepníkom. Ak sa do pol hodiny úplne vstrebe, nabudúce mierne pridajte. Používajte destilovanú alebo zachytenú dažďovú namiesto kohútikovej, lebo táto mäsožravá rastlina nemá rada hromadenie vodného kameňa v pôde. Nezalievajte zhora. Na zimný spánok sa začína odoberať, keď sa vyvinú malé lapacie lístky a už sa neotvárajú. Mucholapka podivná trpí pri teplotách pod päť stupňov. Pred zimou ju nevyhnutne presuňte do svetlej mierne chladnej miestnosti. Útočisko musí byť bez prievanu: ten jej ubližuje rovnako ako mráz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hmyz #mäsožravá rastlina #mucholapka #vzdušná vlhkosť
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december