Počas štvrťroka zakvitne všetkými farbami: Objavte lacnú a nenáročnú trvalku

Na prelome jari a leta púta oceľovo modrými hviezdicovitými kvetmi na sýto zelenom podklade. Z nich pre amsóniu Hubrichtovu vyplynula priamočiara prezývka „modrá hviezda“. Pridanou dekoratívnou hodnotou tejto elegantne huňatej univerzálky je, že na jeseň chytá bronzový tón.

20.02.2022 06:00
amsónia Foto:
debata

Nadivoko rastie len na okrajoch lesov, respektíve v redších porastoch pohoria Ouachita Mountains v Arkansase a Oklahome. Bez reptania sa však uchytí aj v stredoeurópskych končinách. Opadavá amsónia Hubrichtova (Amsonia hubrichtii) z čeľade zimozeleňovité sa trochu podobá na druh Amsonia ciliata rastúci v neďalekom Missouri, má však užšie listy bez nápadného ochlpenia. Až v roku 1943 ju klasifikoval malakológ Leslie Hubricht v podstate mimochodom: v rámci svojho terénneho skúmania sladkovodných mäkkýšov.

Od modrej až po hnedú

Z polodrevitých výhonkov amsónie tryská približne 50 husto olistených stoniek do výšky 60 – 90 centimetrov a šírky 75 – 110 centimetrov. V priemere osem centimetrov dlhé a len dva milimetre široké ihličkovité listy vytvárajú jemnú textúru. Konce vzpriamených stoniek v máji až júli puncujú zhluky modrastých kvietkov, zotrvajú dva – tri týždne. S babím letom zase zhruba na mesiac prichádza ohnivo žltá fáza listov, ktorá postupne prechádza do medovo hnedej s červenkastými špičkami. Na slnečnom stanovišti je tento farebný koncert výraznejší, polotieň predlžuje kvitnutie.

krotón Čítajte aj Čo mu vyťahuje farbu z listov? Krotón pestujeme bežne, no nie vždy správne

Toleruje aj krátkodobé premokrenie

Až pod mínus dvadsať otužilá amsónia Hubrichtova s vankúšovým habitusom má pri suchšej pôde nižšiu, ale kompaktnejšiu formu. Darí sa jej v priepustných ílovitých zeminách, ale i piesčitých. Vyznáva vitálne podložie bohaté na organické zložky. Zalieva sa raz denne, v teplejších mesiacoch aj dvakrát, a to pri zemi na substrát, nie cez listy či kvety. Znesie určité výkyvy vlhkosti, čiže toleruje prísušky a zároveň aj krátkodobé premokrenie. Nepotrebuje orez ani pohrabanie opadaných listov, ktoré na zimu vytvoria ochranu a stačí ich odstrániť až po nej.

Na vhodnom mieste nevyžaduje veľa

Na jar sa žiada zlepšiť podmienky vyzretým kompostom a rohovinovými hoblinami. Na vhodne zvolenom mieste v nezatienenej blízkosti drevín, po obvodoch zmiešaných okrasných záhonov či v podstielke z exotických tráv si amsónia Hubrichtova nevyžaduje zaťažujúcu starostlivosť. Vysádza sa na vzdialenosť 40 × 40 centimetrov. Na meter štvorcový pomestíte 4 – 5 rastlín po tri eurá za kus. Kým sa naplno rozvinie do svojej ohromujúcej a pritom decentnej krásy, chce to dva až tri roky zhovievavosti. K výhodám popri dlhovekosti patrí nadštandardná odolnosť proti chorobám a škodcom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #trvalka #premokrenie #amsónia #čeľaď zimozeleňovité
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december