Nie každá zelenina je najlepšia surová. Kedy vás ružičkový kel ochráni pred rakovinou?

Gurmáni si zimnú kuchyňu bez neho nevedia už ani predstaviť. Napriek tomu sú tieto malé zelené guľôčky takmer kulinárskym nováčikom. V kuchyni sa začali viac používať až od polovice 19. storočia. Najprv sa začal ružičkový kel pestovať v okolí Bruselu. Zrejme preto sa doteraz v mnohých jazykoch táto zelenina volá bruselská kapusta.

21.02.2022 06:00
ružičkový kel Foto:
debata

V súčasnosti sa ružičkový kel pestuje najmä v Holandsku, Francúzsku a vo Veľkej Británii. Voľakedy mali ľudia voči nemu výhrady pre mierne horkú chuť. Novšie odrody však už takmer nechutia horko a najneskôr po prvých mrazoch získa ružičkový kel zaručene jemnú chuť. Zvýši sa v ňom obsah cukru, a tak je nielen sladší, ale aj stráviteľnejší. Aj preto má hlavnú sezónu v kuchyni práve v zime, od novembra do februára.

V každej guľôčke vitamínová nálož

Ružičkový kel je právom považovaný za vitamínovú bombu: medzi zeleninou patrí medzi najlepšie zdroje vitamínu C. Len sto gramov pokrýva viac ako sto percent našej dennej potreby. Obsahuje ho 115 miligramov. Okrem toho aj vitamíny skupiny B, draslík, zinok, vitamín K a vlákninu. Keďže táto zelenina obsahuje pomerne málo vody, je o niečo kalorickejšia ako iné kapustoviny. Má však takmer nula gramov tuku, takže si na ňom môžu pochutnať aj tí, ktorí si potrpia na štíhlu líniu. Tým, že sa po prvých mrazoch stáva ľahko stráviteľným, je vhodný aj pre ľudí s citlivým trávením a dokonca aj pre dojčatá.

mango Čítajte aj Problémom pri nákupe manga je zrelosť. Ako ho vyberať a čo s nezrelým ovocím?

Ideálny k vyprážanému mäsu

Štúdie ukazujú, že časté jedenie ružičkového kelu má detoxikačný účinok a môže dokonca znížiť riziko vzniku rakoviny. Výskumníci z Viedenskej univerzity napríklad v experimente zistili, že keď sa podáva ako príloha ku grilovanému alebo vyprážanému mäsu, môže znížiť škodlivosť látok, ktoré pri silnom grilovaní alebo vyprážaní vznikajú. Ak sa rozhodnete ružičkový kel kúpiť, treba si hlavičky dobre prezrieť. Mali by byť pevne uzavreté, pekné a zelené a nemali by mať žlto sfarbené vonkajšie listy. Mali by byť na dotyk pevné.

Pred zmrazením ho povarte

V chladničke vydrží ružičkový kel v zeleninovej priehradke štyri až päť dní. Neskladujte ho však spolu s jablkami alebo paradajkami, pretože obsahujú etylén, ktorý spôsobuje rýchlejšie vädnutie ružičkového kelu. Samozrejme, čerstvý ružičkový kel môžete aj zmraziť, ale mrazením stratí svoju pevnosť. Ak ho predsa len zmraziť chcete, treba ho predtým povariť štyri až päť minút vo vriacej osolenej vode. Potom scediť, ochladiť a zabaliť do vreciek.

chren Čítajte aj Načo exotické ovocie? Celú zimu vás v zdraví udrží obyčajná slovenská burina

Štipka cukru vždy pomôže

Surový ružičkový kel je ťažký na žalúdok a nemá dobrú chuť, preto by ste ho mali vždy krátko tepelne upraviť, dokonca aj keď chcete z neho pripraviť šalát. Variť ho treba len krátko, pretože potom stráca chuť a tiež živiny. Ak dávate prednosť jemnejšej chuti, pridajte do vody, v ktorom ružičkový kel varíte, štipku cukru alebo ho uvarte v zeleninovom vývare.

Nebojte sa experimentovať

Ak chcete použiť ružičkový kel na zapekanie alebo do nákypu, stačí ho predtým blanšírovať päť až sedem minút. Ako príloha sa hodí k bravčovému aj hovädziemu mäsu a hydine, ale aj k divine. Tiež je vhodný pre vegetariánsku kuchyňu – vyskúšajte ho s cestovinami alebo s tofu či s kuskusom. Blanšírovaný ružičkový kel je ideálny aj na zapekanie so syrom alebo s mletým mäsom. Môžete ho použiť aj ako zdravšiu verziu syrového fondue – namáčať jeho hlavičky do syra namiesto bieleho chleba a bagiet.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #zelenina #ružičkový kel #kapustovina #bruselská kapusta
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december