Netreba ho rezať, s chorobami si poradí sám. Vďačný strom, ktorý prežije všade

Má vysoko posadený veľmi kompaktný a pravidelný sférický vršok. Dorastá do výšky aj šírky až päť metrov, trvá mu to však desiatky rokov. Zväčša ho vídame v útlejšej podobe, a to aj v rušnom mestskom verejnom priestore, ktorému dodáva tieň a zároveň vďaka svojmu tvaru neuberá z prehľadnosti.

24.02.2022 06:00
javor Foto:
debata

Jednou z oceňovaných a využívaných predností javora mliečneho guľovitého (Acer platanoides Globosum) je jeho odolnosť proti ovzdušiu so splodinami, pomáha ich odbúravať. Vzniká šľachtením javora nórskeho a v predpestovanej podobe vo výške okolo 3,5 metra (z toho kmienok nad dva metre a šírka koruny do metra) ho dostanete orientačne za 150 eur. Javor mliečny guľovitý pridáva každoročne len približne 10 – 15 centimetrov. Na spomenutých päť metrov celkovej mohutnosti sa dopracuje až okolo 50. roku svojho života. Koruna si svoju geometrickú podobu udržiava sama, nepotrebuje tvarovací orez. Nezaškodí však priebežné odstraňovanie odumretých či poškodených konárov a presvetlenie prehnane bujných sekcií.

Myslite na to, že sa rozrastie

Pri pučaní bronzovo červené, v lete sýtozelené a na jeseň žiarivo žlté listy sú laločnaté zúbkované, typické pre javory. V apríli a máji sa objavujú drobné, ale pomerne nápadné chocholíky žltých kvetov. Plodmi sú nažky, zvyčajne v neveľkom množstve. Vzhľadom na hustotu olistenia javora mliečneho guľovitého v ňom s obľubou hniezdi vtáctvo. Pri sadení preventívne myslite na budúcu rozľahlosť: týka sa to najmä vzdialenosti od fasád a iných pevných stavebných prvkov, akými sú altánok, kôlňa či záhradný domček.

prsty mŕtveho muža Čítajte aj Záhradník nemusí byť vrah, aby sa uňho našli prsty mŕtveho muža. O čo teda ide?

Mladé korene trénujte zálievkou

Javor mliečny guľovitý preferuje slnečné stanovište, zároveň však závetrie. Nemá mimoriadne nároky na pôdu, radšej ho však nevystavujte príliš kyslej. Úplne fajn je bežná záhradná zemina obohatená kompostom, ktorý potom môžete zapracovať vždy na jar. Stromček sa dá na stanovište situovať kedykoľvek s výnimkou obdobia mrazov. Spočiatku si vyžaduje intenzívnu zálievku, po prvotnom uchytení však prejdite na týždňovú periodicitu. Podporíte tým mocnenie koreňov, lebo relatívne suchšia pôda ich pomkýna k preniku hlbšie do podložia. Rok od zasadenia si už vystačí so zrážkovou vlahou, kým nie je extrémne sucho.

Vyliečite ho mliekom a sódou

Na zimu nepotrebuje žiadnu špeciálnu ochranu, je otužilý až na úroveň mínus 34 stupňov. Prihrnutie spodku mulčom alebo čečinou však nezaškodí. Pri sporadickom napadnutí múčnatkou si strom zväčša poradí s týmto problémom sám. Ak je zamorenie rozsiahlejšie, prospeje organický postrek zmesou deviatich častí vody a jedného dielu mlieka. Alternatívou je rozpustená sóda bikarbóna: tri vrecúška na päť litrov tekutiny.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #múčnatka #javor mliečny #javor guľovitý #tvarovací rez
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december