Ako vyrobiť zdravé dochucovadlo jedla: suroviny má doma každý

Dnes už v máloktorej záhrade chýba úžitkový bylinkový záhon. Z vlastnej proveniencie sa môžete priebežne zásobovať aj zásluhou hrantíka na balkóne či podobločnici. Jednou z možností spracovania úrody je výroba domáceho aromatického bylinkového octu. Vôbec to nie je zložité rovnako ako v prípade bylinkového likéru či osviežujúceho prírodného nesladeného nápoja.

25.02.2022 06:00
bylinkový ocot Foto:
debata

Ak nemáte dostatok trpezlivosti alebo sebadôvery, octový základ si môžete zadovážiť hotový. Nesiahnite hneď po 8-percentnom liehovom, dajte prednosť vínnemu alebo jablčnému. Dobrý pocit, novú skúsenosť a napĺňajúcu aktivitu však nadobudnete, keď si práve vínny či jablčný ocot tiež vyrobíte doma a následne ochutíte bylinkami. Na vínny stačí aj bežný mok z révy, nemusíte obetovať fľašu archívneho bieleho alebo červeného. Obsah nalejte do nepriehľadnej nádoby, ale s čo najväčším prístupom kyslíka: jeho reakcia s alkoholom podnecuje vznik kyseliny octovej. Nádobu odložte na vyhriate miesto na dva týždne. Pri nižšej teplote okolia jej doprajte ešte pár dní kvasenia navyše. Tekutinu preceďte cez plátno alebo sitko, aby ste sa zbavili drobných nečistôt a sedimentov, rozlejte do nádobiek a uzavrite ich.

kaleráb Čítajte aj Ako zničiť v zelenine mikróby, ale nie vitamíny: Kaleráb je ukážkový príklad

Hliníku a zinku sa vyhnite

Na jablčný ocot použite čerstvú vylisovanú šťavu, čiže neprevarenú. Nechajte ju kysnúť v nepriehľadnej aj zhora napríklad kusom látky prekrytej nádobe, nie však hliníkovej alebo zinkovej. Proces urýchlite pridaním zopár surových cestovín, ktoré na konci odstránite. Odmenou ja garancia bio zložky do šalátov, dresingov, polievok či omáčok. Samozrejme, ak ste spracovali organicky dopestované jablká.

Nezabudnite na označenie

Bylinky namočte do octového základu tiež zhruba na dva týždne. Môžu byť čerstvo zozbierané aj sušené. Na liter octu treba asi 150 gramov čerstvých, respektíve dve polievkové lyžice sušených. Výber je na vás, výsledok bude tak či onak lahodný, pričom vždy svojský. Nadmernú intenzitu vyriešte neochuteným octom alebo vodou. Úplne logicky sa žiada pripraviť si celý arzenál špecifických dochucovadiel, nezabudnite si ich vo finále dôkladne označiť. V štýlových fľaštičkách poslúžia aj ako dekorácia na kuchynskej poličke.

Cez experimenty k prekvapeniam

Osvedčenými ingredienciami do bylinkového octu sú petržlenová a zelerová vňať, rozmarín, pažítka, medovka. Brániť sa však nemusíte ani prenikavejším prísadám typu cibule, feferónky, kôpru. Ak zvolíte monotematický prístup, vyhnete sa prípadnému sklamaniu z rozpačitej chuti. Zároveň však platí, že bez experimentovania s kombináciami si odopriete šancu na príjemné prekvapenie. Obľúbený mix tvoria bazalka a cesnak. Harmonická je však aj súhra estragónu a tymianu. Ak vkladáte do octu na vylúhovanie celé časti byliniek, uistite sa, že sú kompletne ponorené, aby pretŕčajúce kúsky nezačali plesnivieť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #cesnak #bazalka #tymian #bylinkový záhon #bylinkový ocot
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december