Zakladáte záhradu? Postupujte ako pri fotení a vyhnete sa chaosu

Rozvinutá okrasná zóna záhrady je pastvou pre oči a pýchou pestovateľa. Treba sa však vyvarovať niektorých chýb pri jej koncipovaní, aby nadchýnajúci projekt napokon nepriniesol sklamanie namiesto potechy.

27.02.2022 06:00
kvetinový záhon Foto:
debata

V prvom rade sa síce pokojne nechajte inšpirovať obrazovými dokumentáciami a textovými odporúčaniami, zohľadnite však špecifiká vášho pozemku. V zmiešanej záhrade zoberte do úvahy rôzne typy pôdy v jednotlivých sektoroch, saturáciu stanovíšť slnečným svitom, expozíciu vetrom a praktickú stránku. Je žiaduce mať kvety na očiach napríklad ako lem terasy, nie však za cenu zaťažujúco dlhých pochôdzok od skladu mechanizmov, náradia a hnojív pri starostlivosti o zeleninu, ovocie aj bylinky.

Vlny vhodne rozbíjajú obdĺžnik

Premyslite si aj tvar záhona: „vlny“ opticky vhodne rozbijú obdĺžnikový pôdorys. Pri menej rozľahlej dispozícii zase zvážte, či sa radšej neuspokojiť s obrubami chodníčkov namiesto veľkorysých záhonov na úkor kúska relaxačného trávnika. Pozor aj na dostupnosť: pri zriaďovaní sa môže stať, že podceníte neskoršiu situáciou s vegetáciou po kolená či dokonca nad úroveň pása, ktorú nezvládnete ošetrovať bez mechanického poškodenia, najmä pošliapania. Pôdu dôkladne pripravte, inak by sa vám to mohlo vypomstiť a nútená improvizácia už po výsadbe je vždy oveľa zložitejšia. Odstráňte kamene a burinu, prekyprite zeminu, aby ste sa jej priepustnosťou vyhli premokreniu ústiacemu do hniloby, a obohaťte ju.

bylinky Čítajte aj Kárované vankúše, vozové kolesá, bylinky. Čo ešte nesmie chýbať vo westernovej záhrade?

Ako na skupinovej fotografii

Pri výbere konkrétnych kvetov začnite bez zábran od svojich obľúbených a prispôsobte im zvyšok aranžmánu. Nepostupujte chaoticky a určite neriešte rastlinné osadenstvo podľa množstva, druhu, vzrastu, farebnosti a termínu kvitnutia až v záhradníctve alebo v hobby markete. Vôbec nezaškodí zostaviť si podrobný plán a pohrať sa s ním, kým počasie ešte neumožňuje posedieť si večer vonku. Dbajte na to, aby sa v obklopení vyššími kvetmi nestratili tie nižšie. Priraďovaním dosiahnete harmonický výsledok ako pri premyslenej kompozícii skupinovej fotografie.

Kolobeh od prvosienok po kaliny

Spektrum je, samozrejme, extrémne širšie, ale pri voľbe jarných kvetov do záhona môžete siahnuť po prvosienkach, bleduliach, narcisoch, tulipánoch, krókusoch, iskerníkoch. V lete prichádzajú na rad zvončeky, muškáty, petúnie, ruže, georgíny, gladioly. Jeseň je obdobím príhodne pomenovaných jesienok, ale aj rozchodníkov, prilbíc, astier, chryzantém či veterníc. Nuž a na zimu sú tu kaliny, čemerice, sarkokoky, hamamely, jazmíny nahokveté a višne chĺpkaté.

Pribrzdite burinu, nech sa nenadriete

Pri zostavovaní nákupného zoznamu nezabudnite ani na svoje časové možnosti a pestovateľskú filozofiu. Ak príliš nestíhate alebo si chcete predovšetkým voľkať, nie drieť, preferujte pomalšie rastúce i bujnejúce kvety. Vyplýva z toho menšia potreba priebežne ich upravovať nožnicami. Burinu do značnej miery pribrzdí rúno a mulč, trochu však aj ohraničenie záhona trebárs rozpadnutými tehlami.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #pozemok #záhrada #burina #kvetinový záhon
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december