Nie je to jedno: Prečo treba venovať pozornosť vstupu do skleníka

Funkčný skleník je splnený sen a doslova výkladná skriňa každého pestovateľa: úrodu máte v podstate kedykoľvek a nemusíte si odriekať exotické rastliny. Bez kompromisov si môžete zadovážiť variant pre každú dispozíciu, zámer a rozpočet, lebo ak aj nie z hojnej prefabrikovanej ponuky, vždy je tu výroba na mieru.

01.03.2022 06:00
dvere do skleníka Foto:
debata

Dopracovať sa k uspokojivému výsledku si však žiada financie, úsilie a najmä dôkladné plánovanie. Počnúc vstupnou zónou. Skleníky sa líšia rozmermi, pôdorysom, modulárnosťou, strechou, základmi a izoláciou, materiálom konštrukcie i presvetlenia, výklopnými oknami, vetracími prieduchmi, osvetlením, vykurovaním, tienením, odkvapmi, vnútorným usporiadaním, prevažujúcim úžitkovým či okrasným využitím… Pri zriaďovaní treba vyriešiť také množstvo aspektov, že jeden z nich môže zostať zanedbaný. Navyše, pri výbere medzi krídlovými a posuvnými dverami, lebo o ten ide, ešte vystáva otázka, či jednoduché alebo dvojzložkové.

Bezbariérovosť? Voľte krídlové

K benefitom krídlových dverí patrí, že sa hladšie používajú, aj po dlhšom čase fungujú bez zadrhávania, majú praktickejšiu údržbu, zväčša sa ľahšie vymieňajú, keď je to potrebné, lepšie tesnia, predovšetkým v dvojzložkovom vyhotovení dodávajú veľkorysú šírku na pohyb a pri zámerne zapustenom prahu poskytujú bezbariérovosť ako jeden z najvýznamnejších benefitov nielen pre osoby s obmedzenou mobilitou. Nevýhodou je priestor potrebný na ich otváranie (bez ohľadu na to, ktorým je to smerom) a okrem toho aj vyložene konvenčné vyznenie, čo nie každému vyhovuje.

plot Čítajte aj Ako postaviť plot rýchlo, lacno a pekne? Siahnite po zabudnutom spôsobe

Stabilita a elegancia? Siahnite po posúvacích

Posuvné dvere nevznášajú nároky na priestor v bezprostrednom okolí, v dvojzložkovej verzii rovnako ako krídlové prinášajú komfortnú šírku vstupu, priliehaním na steny skleníka sú chránenejšie pred zabuchnutím vetrom či poškodením nárazom, celkovo odolnejšie obstoja v búrlivom počasí, na ovládanie i vzhľad pôsobia elegantnejšie. Za mínusy sa v rámci komparácie dajú označiť zložitosť montáže, vyššie nároky na údržbu, postupné opotrebúvanie mechanizmu, priepustnejšie tesnenie a estetické zaostávanie niektorých rámov predovšetkým pri systémoch s dvoma komponentami.

Odmerajte si fúrik, ohrievač a ponk

Bez ohľadu na to, či si napokon vyberiete krídlové alebo posuvné dvere, zvážte dôležité parametre. Jednokrídlové sú zväčšia užšie ako 80 centimetrov, čo je napríklad menej ako štandardný rozmer fúrika. Ak si ním hodláte pomáhať často, pozor aj na ústretovosť prahu – pri posuvných dverách sa navodzuje ťažšie. Veľkosť vchodu zohráva rolu aj pri sťahovaní rôznych zariadení a mobiliára: ohrievača či pracovného pultu. Rozmernejšie dvere však sprostredkúvajú aj priame pestovateľské benefity: ich roztvorením rýchlejšie a účinnejšie môžete vetrať a redukovať nadmernú vlhkosť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #skleník #vybudovanie skleníka #bezbariérovosť #posuvné dvere
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december