Mení smer každým výhonkom: Pomotaná rastlina, ktorá vám zlepší náladu

Vždyzelená izbovka či balkónovka príhodne označovaná aj za cik-cak rastlinu je v stredoeurópskych končinách ešte stále nováčikom. Za približne desaťročie od „objavenia“ miestnymi pestovateľmi sa však korokia skalníková stihla zaradiť medzi trendové rarity. Kríček normálne dorastá aj do dvoch metrov výšky i šírky, dá sa však udržať do metra, ba miniaturizovať ako bonsaj.

02.03.2022 06:00
cikcak rastlina Foto:
debata

Novozélandský endemit Corokia cotoneaster z čeľade eskalóniovitých vo svojej domovine rastie na suchých kamenistých stráňach chudobných na živiny. Názov rodu je odvodený z maorijského výrazu pre sieť, druhové pomenovanie od francúzskeho botanika Étienna Raoula dostala v polovici 19. storočia pre podobný vzhľad i rozmiestnenie plodov s rodom skalníkov z paleoarktickej oblasti severnej pologule.

Nejedlé, ale inak neškodné

Drobné lístky korokie sú sivobiele, už to pôsobí v kompozícii s inou vegetáciou zaujímavo. Hlavným poznávacím znamením však je, že za každým výhonkom sa smerovanie rastu konárika zmení – bežne až pravom uhle. Vyvstáva z toho fascinujúco neusporiadaný dojem. V decembri a januári dozrievajúce červené mäsité ani nie centimeter veľké plody obsahujúce jedno semienko sú nejedlé, nie však jedovaté. Neškodnosť sa pritom vzťahuje na celú rastlinu.

fakľa úzkolistá Čítajte aj Vytiahne sa až do troch metrov, vonia medom. Fakľa zažiari na každom záhone

Občasné presušenie nezaškodí

Korokia je do značnej miery mrazuvzdorná a väčšinu roka môže v črepníku pobudnúť vonku na slnečnom stanovišti. Radšej však netestujte limity jej otužilosti a v zime ju nechajte oddýchnuť si v bezpečí svetlej a chladnej miestnosti s teplotou v rozpätí päť až desať stupňov. Stačí jej konvenčný kyslejší alebo neutrálny substrát s priepustnosťou podporenou pridaním piesku, štrku či expandovaného ílového granulátu (keramzit, perlit). Neznáša podmáčanie a nezaškodí jej občasné cielené presušenie zeminy. Zimný zavlažovací režim je ešte striedmejší. Od jari do jesene môžete cik-cak rastlinu podporiť v dvojtýždňovej periodicite hnojivom určeným na kvetiny. Nerobte to však počas kvitnutia približne päťmilimetrových voňavých nápadne žltých hviezdicových kvietkov. Objavujú sa začiatkom leta.

Pokope je chatrnejšia

Korokia rastie pomaly a dobre znáša úpravu. Raz za dva až tri roky ju však aj tak presaďte do väčšej nádoby. Rozmnožuje sa v lete, a to 20-centimetrovými odrezkami. Do zimy sa zväčša dostatočne uchytia, úspešnosť delenia je vysoká. Pomôže im vytvorenie mikroklímy fóliovým krytom a teplota pôdy 20 stupňov. Trošku na dlhšie lakte je to s výsevom. Priesada stojí 10 – 12 eur. Ak chcete dosiahnuť spletitejší optický efekt evokujúci beznádejne pomotanú svetelnú reťaz na vianočný stromček, môžete do spoločného kvetináča umiestniť aj viac korokií, halúzky však budú chatrnejšie.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #korokia skalníková #endemit
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december