Keď štvorlístky prinášajú smolu: Ako zbaviť trávnik ďateliny?

Kým začnete bojovať proti ďateline rozmáhajúcej sa uprostred vašej okrasnej pažite, preverte úroveň dusíka v pôde. Burine totiž jeho deficit ubližuje oveľa menej ako tráve, duel je preto ešte nerovnejší než za štandardných podmienok. Pomôcť dokáže napríklad organické tekuté žihľavové hnojivo. Narušiteľa síce nezničí, posilní však žiaducu vegetáciu.

05.03.2022 06:00
ďatelina Foto:
debata (2)

Pri odstraňovaní ďateliny z trávnika v záhrade nezaškodí nepriateľa poznať detailne. Troma azda najbežnejšími zástupcami rodu Trifolium v našich zemepisných šírkach sú ďatelina plazivá (Repens), kyslička (Oxalis) a ľadenec (Lotus). Plazivá je jasným signálom extrémne vápenatej pôdy s pH 7 či viac. Dorastá na 5 – 20 centimetrov (plazivá stonka, podľa ktorej dostala názov, však v skutočnosti až na 40 centimetrov) a nabielo kvitne od mája do októbra. Odolnej vzpriamenej kysličke so vzrastom do 15 centimetrov mimoriadne prospieva dlhé obdobie sucha, likvidácia si okrem iného vyžaduje úpravu závlahového režimu.

Kontrolujte aj substrát

Veľmi časté je jej zavlečenie na pozemok prostredníctvom iných rastlín: vždy teda skontrolujte transportný substrát a koreňový bal prírastku. Kvitne od mája bielymi až ružovými kvetmi s fialkastými žilkami. Ľadenec preferuje polosuché trávnaté porasty, zvládne však aj kroviny a skalnatý terén. Nažlto kvitne od júna do augusta a láka mnohé druhy motýľov.

cikcak rastlina Čítajte aj Mení smer každým výhonkom: Pomotaná rastlina, ktorá vám zlepší náladu

Ako vyhubiť burinu

V prípade nie príliš vysokej trávy a menšej plochy zaberá poliatie zasiahnutého miesta vrelou vodou a po dôkladnom vyschnutí mechanické povyťahovanie ďateliny. Väčšiu plochu môžete zakryť špeciálnou nepriehľadnou fóliou. Nezabudnite plachtu na okrajoch zaťažiť. Samozrejme, musíte sa zmieriť s tým, že približne mesiac budete bez zelenej pýchy. Za ten čas ďateline dôjde dych, až napokon odumrie. Bonusovým benefitom je vyhubenie väčšiny ďalších burín, zatiaľ čo koreňom zdravej trávy by takýto prístup nemal ublížiť.

Vertikutátor aj proti machu

Už za 30 – 40 eur dostanete sofistikovaný ručný vytrhávač buriny, ktorý pracuje precíznejšie ako vaše prsty a je oveľa vľúdnejší k chrbtici i kĺbom než drina v predklone alebo pokľaku. Pri napadnutí rozsiahlejšej výmery použite vertikutátor namiesto úmorného „vycvakávania“. Zároveň tým vyriešite problém s machom. Nože ďatelinu poškodia, pričom prevzdušnia pôdu, čím trávniku prospejú. Zariadením prejdite po ploche najprv pozdĺžne a potom naprieč. Vhodnou metódou je aj nižšia periodicita kosenia. Trávnik totiž po skrátení má viac svetla na rozmach, ďatelina však tiež. Ak máte neodbytný tik a rituál by vám chýbal, aspoň nastavte prístroj maximálne na výšku 5 cm nad povrchom. Ak sa vám už podarilo eliminovať votrelca, nezanedbávajte prevenciu. Spočíva v obohacovaní múčkou z rohoviny.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #burina #trávnik #ďatelina #vertikulátor
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december