Vonia ako vanilka, ohuruje kvetmi. Nakoniec vás tento ker prekvapí aj tvarom

Nielen prenikavo rozvoniava po vanilke, ešte má aj nádherné trblietavé biele súkvetia s nádychom ružovej, ktoré sa ukazujú od júla do septembra. Sfarbenie aj termín sú mierne variabilné podľa kultivarov. Opadavý mrazuvzdorný jochovec jelšolistý sa pýta najmä ako lem terasy či verandy, pozor však na prípadnú kontraproduktívnu kombináciu jeho arómy s inými podobne priebojnými rastlinnými uchádzačmi.

07.03.2022 06:00
jochovec Foto:
debata

Na kombinácie pozor aj pri použití vo viacdruhových zelených stenách či neformálnych živých plotoch. Nárokmi na podmienky k nemu pasujú borievky a rododendrony. Okrasný husto rastúci kompaktný vzpriamený ker jochovec jelšolistý (Clethra alnifolia) pridáva maximálne 30 centimetrov za rok, čo je veru skôr pomalšie tempo. Najprv sa ťahá striktne nahor, neskôr nadobúda oválnejšiu až zaoblenú formu. Bez krotenia má v dospelosti až do troch metrov pri šírke okolo dvoch, zväčša je to však predsa len o čosi menej. Potrebuje svoj priestor, dá sa však hamovať odstránením starých výhonov po zime (zakvitajú len nové), ba znesie aj kvetináčovú formu pestovania. Vtedy ho však treba pred chladom ochrániť prostredníctvom zaizolovania črepníka.

Pozor na plytký koreňový systém

Jochovec jelšolistý preferuje vlhšiu výživnú dobre priepustnú a mierne kyslú pôdu s pH 4,5 – 7. Hodnota sa dá upraviť vhodným hnojením. Vyhovuje mu polotieň, ale dokáže plnohodnotne kvitnúť aj v tieni. Zároveň znesie aj slnečné stanovište s úmerne vlhším podložím. Celkovo neznáša sucho a ocení zálievku bez výkyvov, osvedčenou pomôckou na reguláciu môže byť mulč. Mladšie kríčky vydržia aj občasné premokrenie. Opatrením proti dlhodobému podmáčaniu je drenážna vrstva z kamennej drviny alebo hrubšieho piesku. Pri obohacovaní substrátu zapracúvaním rohovinovej múčky vždy na začiatku vegetačného obdobia dajte pozor na háklivý plytký koreňový systém.

cikcak rastlina Čítajte aj Mení smer každým výhonkom: Pomotaná rastlina, ktorá vám zlepší náladu

Trochu ako budleja, trochu ako hortenzia

Približne 15 centimetrov dlhé sladko voňajúce súkvetia jochovca jelšolistého sú usporiadané do vertikálnych strapcov a predstavujú obrovské lákadlo pre včely i motýle. Vzhľadom trochu evokujú budleju, mierne zúbkované oválne lesklé asi 10-centimetrové listy so zreteľne viditeľnými žilkami zase pripomínajú hortenziu. Svieža tmavšia zelená olistenia sa na jeseň mení na atraktívnu zlatohnedú. Tmavohnedé tobolky pretrvávajú hlboko do zimy a slúžia ako doplnková potrava pre vtáctvo. Vizuálne príťažlivá v tomto období je aj červenkastá kôra, pričom jej plôšky vykúkajú spod priebežne sa odlupujúcich kávovohnedých až sivozelených.

Ešte máte mesiac času

Jochovec jelšolistý sa prirodzene vyskytuje najmä na atlantickom pobreží Severnej Ameriky od kanadského Nového Škótska až po juhovýchodný Texas, a to v lužných lesoch, borinách a mokrinách. Z toho vyplýva jeho možné uplatnenie aj pri záhradných jazierkach a rybníčkoch. Predpestovaný pod pás ho dostanete približne za desať eur. Optimálny čas na výsadbu je od novembra do apríla. Samozrejme, nie do zamrznutej zeme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #vanilka #živé ploty #rododendrony #jochovec
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december