Kupované alebo radšej vlastné? Hurmikaki si môžete aj dopestovať, prínosy nie sú len v plodoch

Hurma vyzerá ako nedozretá rajčina a chuťou vari najviac pripomína marhuľu, niekomu však jablko, inému mandarínku a ďalšiemu melón... Dopestovať si ju môžete aj sami, ale aspoň do štvrtého roka budete potrebovať priestor na veľký kvetináč.

10.03.2022 06:00
hurmikaki Foto:
debata

Ebenovník rajčiakový (Diospyros kaki) pochádza z Číny. Opadavý úžitkový strom s korunou guľovitej formy dorastie na päť metrov výšky a tri metre šírky. Samozrejme, záleží na odrode, ktorých je takmer tisíc. V domácich podmienkach ho treba brzdiť marcovým alebo aprílovým orezom. Hlavným úžitkom sú šťavnaté sladké plody pripomínajúce tvarom, konzistenciou a čiastočne i farbou paradajky. Prínos však spočíva aj vo svojskej estetike vyše 20-centimetrových oranžových listov opadávajúcich už koncom leta súbežne s dozrievaním samotných huriem. Počas sezóny je husté olistenie tmavozelené. Už v máji či júni ebenovník rajčiakový upúta hojným žltým kvetenstvom.

Vyzretý kompost aj rohovinové hobliny

Stromček preferuje stanovište na slnku či v polotieni a priepustnú výživnú pôdu s vysokým obsahom humusu. Pripravte mu podložie z dvoch dielov štandardnej záhradnej zeminy a jednej tretiny mixu piesku a pôdy pre črepníkové rastliny. Namiesto poslednej spomenutej zložky však môžete použiť aj vyzretý kompost z biologického odpadu. Nič nepokazíte, ak bonusovo pridáte rohovinové hobliny. Skúste dosiahnuť rozpätie pH od 5,5 do 7.

papája Čítajte aj Zázračná papája: Pripravíte z nej hostinu, pri ktorej schudnete

Smädný hosť, ale nemá rád podmáčanie

Nádoba musí mať približne dvojnásobok objemu koreňového balu a naspodku radšej viacero otvorov na odtekanie nadbytočnej vlahy. Reguláciu vody prípadne zlepšite niekoľkocenti­metrovou vrstvou keramzitu alebo perlitu, eventuálne stavebnej sutiny na báze tehál. Ebenovník rajčiakový je značne smädný hosť, nemá však rád podmáčanie. Na dosiahnutie vzpriameného rastu priviažte kmienok o vertikálnu oporu.

Hnojenie raz za mesiac od apríla do septembra

Miesto mimo priamych náporov vetra pre ebenovník rajčiakový v kvetináči, trebárs na terase či priedomí orientovanom na juh, vyberte vopred, aby ste po presadení prírastku nemuseli manipulovať s ťarchou. Plantu po situovaní do jej nového prostredia zalejte. Od apríla do septembra ju raz mesačne obohaťte organickým hnojivom, napríklad guánom. Mladé ebenovníky rajčiakové nie sú bezpečne mrazuvzdorné, zhruba od novembra si vyžadujú chladné a svetlé zimovisko a menej častú zálievku zodpovedajúcu útlmovému režimu.

zelená špargľa Čítajte aj Zelenina nie je vždy prospešná. Kedy by ste nemali jesť špargľu?

Do voľnej pôdy najskôr ako štvorročný

Do voľnej pôdy – nie zhutnenej – hlboko koreniaci stromček vkladajte najskôr vo štvrtom roku jeho života. Dostatočnú kyprosť zeminy spoznáte podľa toho, že mláky z bežného dažďa nezotrvajú viac ako jeden deň. Mladý ebenovník rajčiakový obložte na zimu odrezkami, slamou alebo mulčom a korunku zahaľte jutovým vrecom. Rodiť začne najskôr v piatom roku. Zber žiarivo oranžových plodov s tenkou šupkou, mazľavou dužinou a mierne vanilkovou vôňou sa robí koncom októbra.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #hurmikaki #hurma #ebenovník rajčiakový #opadavý strom
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december