Rastliny s dravými koreňmi: Ako predísť zničeniu chodníka, terasy, steny či potrubia

Ak ste vopred nezohľadnili dobyvateľské sklony niektorých druhov vegetácie, uprostred paniky po ich prejavení máte tri možnosti: rezignáciu, likvidáciu a osadenie protikoreňových zábran aspoň ex post. Pričom nekonaním sa problém iba umocní a druhé riešenie je príliš definitívne. Chtiac-nechtiac sa teda po povzdychu zrejme pustíte do obkľučovania expanzívnej flóry.

12.03.2022 06:00
protikoreňové zábrany Foto:
debata (6)

Niektoré rastliny tvoria podzemné koreňové výmladky. Ak im nezabránite v šírení, nielen povytláčajú inú vegetáciu na pozemku, ale aj narušia brehy záhradného rybníčka, rozhrnú dlaždice, poškodia stavby a inžinierske siete, poberú sa za plot. Šampiónom vo výbojnosti je bambus. Všeobecne sa vie o expresnom raste jeho nadzemnej časti, menej známa je dravosť tej očiam ukrytej. Nekrotené pakorene sa môžu nachádzať aj niekoľko metrov od materskej rastliny, sú enormne húževnaté a občas si to žiada bager, nie rýľ, akokoľvek obchádzajú pestovateľa pri takejto predstave mdloby… Uzurpátorsky sa správa aj malinčie, brečtan, sumach, rakytník, zdanlivo submisívna mäta, ba aj napohľad útla konvalinka.

Neimprovizujte s materiálmi

Bez ohľadu na to, či protikoreňovú bariéru (meter stojí do 10 eur, čo je veľmi únosné) inštalujete pred výsadbou alebo až neskôr, dbajte na jej správne uzavretie a neimprovizujte s materiálmi. Napríklad spomenutý bambus si ohmatá prekážku a keď zistí, že ho skúšate oblafnúť strešnou lepenkou či izolačnou fóliou do jazierok namiesto špeciálnej z odolného plastu s hrúbkou aspoň jeden milimeter, spupne bude pokračovať v zaberaní územia. Pod správnym uzavretím rozumejte zopnutie koncov lištou s otvormi na skrutky, v prípade vyhovujúcich materiálov pozváranie, aby naozaj nezostali žiadne medzierky. Zábrana zároveň musí presahovať 5 – 10 centimeter nad zeminu, aby sa výmladky nešírili ani vrchom.

cikcak rastlina Čítajte aj Mení smer každým výhonkom: Pomotaná rastlina, ktorá vám zlepší náladu

Výmladky nepatria do kompostu

Pred dodatočným zapustením protikoreňovej zábrany vytiahnite rastlinu, oddeľte výmladky a starostlivo preskúmajte pôdu, či v nej nejaké nezostali. Odstránené podzemky nevyhadzujte na kompostovisko, ak nehodláte zažiť repete. Priemer bariéry prispôsobte špecifickým potrebám (napríklad pri maline je to okolo 30 centimetrov), aby ste neohrozili stabilitu a celkové prosperovanie. Do hĺbky choďte aspoň na 70 centimetrov – malo by to postačovať na žiaduce nasmerovanie rastu koreňov nadol, nie do strán. Zo substrátu podľa možnosti povyberajte kamene. Osaďte zábranu, umiestnite neposlušnú flóru nazad a zahrňte ju pôdou.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #bambus #protikoreňové zábrany #koreňové výmladky
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december