Priťahuje včely, odpudzuje slimáky, dlho kvitne. Skrášlite si záhradu trvalkou jarmankou

Pod pás siahajúca jarmanka väčšia bez diskusie patrí do kategórie decentných a zároveň nesmierne elegantných okrasných bylín pretrvávajúcich poza jednu sezónu. K dispozícii síce máte tvarovo i farebne rôznorodé sorty, rozdiely však nie sú zásadné.

22.03.2022 06:00
jarmanka Foto:
debata

Na starom kontinente sa vyskytuje na vlhkých lúkach a vo svetlejších lesných porastoch od Španielska a Veľkej Británie až po Bielorusko a Ukrajinu, ale v strednej Európe zhodou okolností pomenej. Jednou z predností jemnej a pritom pôsobivej jarmanky väčšej (Astrantia major) z čeľade mrkvovitých je tolerancia k polotieňu. Znesie teda i stanovište pod stromami či pri plote alebo múre. Hodí sa aj k záhradným jazierkam a rybníčkom. Celkovo sa pri nej skôr žiada zmiešaná výsadba vrátane prípadného kombinovania s okrasnými trávami. Do úvahy prichádzajú povedzme šalvia, amsónia a mliečnik, respektíve proso prútnaté.

Kvitne od júna do októbra

Vzpriameným habitusom, prevažne prízemným olistením a o to viditeľnejším kvetenstvom charakterizovaná jarmanka väčšia kvitne – v závislosti od typu – približne od júna do októbra. Pri koncipovaní dekoratívneho záhona rátajte v jej prípade s bielou (nominálny poddruh), fialovou a ružovou (kultivary) farbou kvetov, ktoré vo váze vydržia asi týždeň.

asfodel Čítajte aj Ktorá trvalka vám vydrží aj desať rokov? Jej kúzelnú moc využívajú i liečitelia

Vydrží aj veľmi tuhú zimu

Jarmanka väčšia preferuje vlhké zázemie, a to najmä v prípade umiestnenia na slnko. Ocení vysoký podiel organickej hmoty v substráte, čo sa dá dosiahnuť aj mulčom z vyzretého kompostu. Je mrazuvzdorná takmer do tridsiatich stupňov pod nulou. Na sklonku jesene treba odstrániť odkvitnuté hore vetvené byle vyrastajúce z krátkeho drevnatejúceho pakoreňa. Rozmnožovanie môžete ponechať na prirodzený kolobeh výsevu alebo mu pomôcť klasickým delením odrezkami. Jarmanka väčšia dorastá na 80 centimetrov pri šírke okolo 60 centimetrov. Predávajú sa však predovšetkým sorty útlejšie rádovo až o decimetre. Pri takýchto odrodách potrebujete 6 – 7 priesad na štvorcový meter, je to investícia okolo 40 eur.

Odráža nájazdy slimákov

Kombináciu obradnej lilavej s bielymi kontrapunktmi ponúka kultivar Ruby wedding s výškou do pol metra a kvitnutím od júna do augusta rovnako ako bordovo-biela Star of Love, cudne ružová Rubra či farebne rafinovanejšia Florence. Staroružovú so striebristými akcentami a zježeným vzhľadom ponúka porovnateľne vysoká Roma žiariaca v záhone zhruba o dva mesiace dlhšie. Nezaťahuje sa na noc a výborne odráža nájazdy slimákov. To purpurová Moulin Rouge končí so svojím predstavením už v polovici leta, napriek tomu však patrí k najobľúbenejším verziám. Ponáša sa na ňu Lars, ktorý sa ukazuje nebývalo skoro: už v máji.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #slimáky #trvalka #jarmanka
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december