Ako často a čím je naozaj potrebné natierať drevený plot

Drevené ploty v záhrade postupne podliehajú poveternostným vplyvom bez ohľadu na to, či dosky boli pri spracúvaní tlakovo impregnované. Každý ďalší náter nielen zlepší ich vzhľad, ale aj významne predĺži životnosť.

24.03.2022 06:00
drevený plot Foto:
debata

Ak je na drevenom plote vidieť, že naposledy ste ho určite neošetrili vlani, pustite sa do toho, kým pestovateľská sezóna prepukne naplno – potom už nebude kedy. Na začiatok odstráňte mach pomocou vysokotlakového čističa, prípadne vydrhnutím mydlovou vodou. Na starú farbu poslúži drôtená kefa. Očistu urobte niekoľko dní pred pokračovaním procesu revitalizácie, aby latky dôkladne vyschli.

Pucovanie dlaždíc nechcete zažiť

Pred samotným nanášaním ochranného prostriedku alebo farby dôkladne poprikrývajte okolie, aby ste nechtiac nezasiahli vtáčiu búdku, poštovú schránku na stračej nôžke, najmä však podklad: rozložte staré plachty, lebo pucovanie dlaždíc, špeciálne tých mierne reliéfnych, naozaj nechcete zažiť. Nespoliehajte sa na svoj fortieľ – monotónnosť činnosti sa časom nevyhnutne premietne do zníženej ostražitosti.

Šetrite si chrbticu aj pľúca

Uľavte chrbtici a aspoň časť čistenia aj natierania vykonajte v sede. Exteriérový záhradkársky kolieskový vozík s úložným priestorom na náradie a nosnosťou vysoko nad sto kilogramov dostanete do 30 eur. Nasaďte si aj respirátor z pandemickej zásoby. Moderné moridlá i farby totiž slúžia aj ako prevencia pred hubami a podobnými organizmami. Primerane tomu obsahujú chémiu, ktorú si neradno púšťať do pľúc.

okrasný štrk Čítajte aj Okrasný štrk je veľký hit! Zoženiete dokonca aj trblietavý a fosforeskujúci

S moridlom je to jednoduchšie

Drevený plot môžete aj nalakovať, je to však zdĺhavé a pri prírodnom materiáli vystavenému klimatickej záťaži pomerne krátkodobé riešenie. Bežnejšou a odporúčanejšou metódou je použitie konzervačného moridla. Výhodou lazúr je, že vďaka svojej priehľadnosti a prispôsobivosti zachovávajú štruktúru dreva. Navyše, pred pretieraním nanovo ich nemusíte odstraňovať. Práve v tom spočíva hlavná nevýhoda farieb: sú lákavé, myslite však na to, že pri budúcej obnove tu svokra síce už nebude, starý náter však aj tak treba obrúsiť. Čistenie si vyžaduje aj plot, ktorý idete farbiť prvý raz. Redukuje sa tým prenikanie živíc a trieslovín na povrch.

Spomeňte si na zmrznuté maslo

Po základnom tenkom prvom nátere a jeho zaschnutí drevo zľahka prebrúste. Zdrsníte ho tým a druhá vrstva moridla alebo farby oveľa lepšie priľne. Potom štetcom či valčekom rovnomerne naneste finálny náter. V chladnom počasí plechovku krátko a opatrne nahrejte, natieranie bude ľahšie a efektívnejšie. Stačí si spomenúť, ako problematicky sa na pečivo rozotiera zmrznuté maslo… Nepočínajte si ledabolo a náhlivo. Natieranie dreveného plota všeobecne naozaj nepatrí k nadchýnajúcim aktivitám, ale pri obvyklej periodicite uhorského roka sa dá zniesť a výsledok stojí za to.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #farby #natieranie #drevený plot #moridlo
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december