Dažďová voda je pre záhradu požehnaním, pod niektoré strechy však sud nepatrí

Veľa hobby záhradkárov radšej ani nechce vidieť účty za vstupy. Elektrina sa pritom dá vyriešiť solárnym panelom, kúrenie vrstvou oblečenia navyše a dôkladnejšou izoláciou chatky, voda zachytávaním zrážok. Vedeli ste, že jeden ár trávnika vypije za sezónu úžitkovú vodu v hodnote približne sto eur?

28.03.2022 14:00
sud na dažďovú vodu Foto:
debata

Zavlažovanie záhrady dažďovou vodou je ekonomické aj ekologické. Okrem investície do nádoby určenej práve na tento účel vás už nebude nič stáť. Navyše, životnému prostrediu prospejete neplytvaním pitnou vodou a nerušivým využívaním prirodzeného cyklu. Zmenu ocení aj vaša vegetácia. Vápnik totiž bude dostávať iba v množstve, ktorý jej určíte prípadným obohacovaním inými metódami, než je polievanie „tvrdou“ chemicky upravovanou kohútikovou vodou. Niektoré rastliny vrátane izboviek si to priam vyžadujú a vápnik obsahuje aj studňová voda. Pozor: nepoužívajte vodu zachytenú zo strechy s azbestom, eternitom alebo asfaltom. Pri staršej plechovej pokrývke sa zase môžu uvoľňovať čiastočky náteru.

Moderné nádoby nekazia dojem

Pod pojmom sud na zachytávanie dažďovej vody si dnes už zďaleka nepredstavujte železnými obručami posťahované oblé fošne bez poklopu. Komerčné verzie sú k dispozícii v širokej škále materiálov, objemov, tvarov i farieb. Určite si už pri minime námahy nájdete artikel presne vyhovujúci vašej výmere i estetickým nárokom. Niektoré sú dokonca koncipované ako dekoratívny prvok, pri ktorom pomaly ani na druhý pohľad nezistíte ich hlavné poslanie. Najmä ak vrchnú časť zaobstaráva funkčný integrovaný kvetináč a povrchová úprava je citlivou imitáciou kameňa alebo dreva.

okrasný štrk Čítajte aj Okrasný štrk je veľký hit! Zoženiete dokonca aj trblietavý a fosforeskujúci

S poistkou proti preplneniu

Moderné nádoby na retenciu dažďovej vody zo strechy fungujú na princípe napojenia zberača na vertikálny odkvapový zvod. Následná distribúcia sa deje cez spodný výpustný ventil s tesnením a vymeniteľnými chrómovými alebo mosadznými batériami. Takéto sudy sa zväčša vyrábajú zo stopercentne recyklovateľného, ľahko udržiavateľného, UV rezistentného, opticky nerušivého a farebne stabilného plastu (najčastejšie polypropylén) odolného proti plesniam i poveternostným vplyvom vrátane mrazu. Systém zahŕňa kotviace prvky ako ochranu pred silným vetrom a okrem toho poistku proti preplneniu. Na zimu s jej špecifickým režimom vzhľadom na pevné skupenstvo vody sa prevádzka nádoby dá odstaviť.

Príslušenstvo býva štandardom

Objem v rozpätí 200 – 300 litrov pri hmotnosti prázdneho zariadenia iba okolo 10 kilogramov dostanete orientačne pod dvesto eur. Na trhu sú však aj kapacitne podobné nízkorozpočtovejšie modely už za 60 – 70 eur, respektíve na opačnej strane cenového spektra nad 450 eur. Pri uvedenom objeme rátajte s rozmermi 60 × 60 × 130 centimetrov, pričom najdlhšia strana je výšková. K dokúpiteľnému príslušenstvu patrí zavlažovacia hadica s vlastným kohútikom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #záhrada #zavlažovanie #polievanie #dažďová voda
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december