Popínavky skrášlia a zahustia plot. Dajte však pozor, aby ho nezvalili

Na ohraničenie pozemku a posilnenie bezpečnosti je plot vo väčšine prípadov nevyhnutnosťou, hoci jestvujú aj riešenia v podobe bariér čisto z vegetácie, ba dokonca voľnomyšlienkársky prístup úplne bez pevných prekážok. Keď sa rozhodnete pre mechanické aj vizuálne vystlanie priehľadného plota zeleňou, naporúdzi je viacero možností.

29.03.2022 06:00
popínavky Foto:
debata

Popínavé rastliny si bez ohľadu na spôsob svojho uchytávania vyžadujú oporu. Práve prostredníctvom plota im ju poskytnete a ony recipročne splnia estetickú aj kryciu funkciu. Pravda, podaktoré popínavky sú natoľko výbojné alebo robustné, že sa nehodia na subtílne bariéry: kompletný rod paviničov ľudovo nazývaných divé hrozno (Parthenocissus – napríklad päťlistý, čiže quinquefolia), až meter za týždeň naberajúci stavikrv baldčuánsky alias pohánkovec (Fallopia baldschuanica), tekutým chlebom preslávený chmeľ obyčajný (Humulus lupulus) alebo nádherne v lilavých strapcoch kvitnúca fakt ťažkotonážna vistéria japonská (Wisteria floribunda). Bez výnimky potrebujú primerane odolnú konštrukciu.

Ťahavé ruže vyčaria romantiku

Pri plotoch od úrovne pása po výšku očí sa spod kontroly nevymania kapucínka, srdcovka, plamienok a najmä vika plotná (Vicia sepium), ktorá má predurčenie priam v mene. Obľúbenou samostatnou kategóriou sú ťahavé ruže, ktoré hneď nastolia romantickú atmosféru a môžete si podľa svojho vkusu a s prihliadnutím na celkový štýl prostredia (počnúc samotným plotom) zvoliť z nespočetného množstva farieb, veľkostí, tvarov i hustôt kvetenstva.

drevený plot Čítajte aj Ako často a čím je naozaj potrebné natierať drevený plot

Kráľovsky modrá oslava rána

Ak je pre vás určujúcim parametrom výrazná farba, siahnite napríklad po tunbergii krídlatej (Thunbergia alata). Táto „čiernooká Zuzana“ sa najčastejšie vysádza v svetlooranžovej verzii. Aj pri bielej či žltej je však poznávacím znamením výrazný tmavý terč. Veľkokvetá povojnica trojfarebná (Ipomoea tricolor, na ilustračnej fotografii) , ktorú poeticky označujú za oslavu rána, zase ponúka predovšetkým nebeskú alebo kráľovskú modrú zo žltým stredom a sýto zelené listy v tvare srdca. Zoženiete však aj harmonickú zmes bielych, ružových a bordových kvetov. Nuž a hlohyňa šarlátová (Pyracantha coccinea) vynikne myriadami červených, žltých alebo oranžových bobúľ.

Dreviny vytvoria prirodzenú clonu

Alternatívou je nepriame zazelenanie plota výsadbou v jeho bezprostrednej blízkosti: pritiahne zrak a vytvorí prirodzenú clonu. Výber rastlín, prevažne kríkov, sa odvíja od podmienok na danom stanovišti a výšky plota. Výhody drevín napospol spočívajú v tom, že rýchlo rastú a dobre sa krotia orezom. Dráč sa vyšvihne do 80 cm a kvitne nažlto. V tomto farebnom spektre vyniká aj takmer trojmetrová zlatovka prostredná. Budleja sa pohybuje medzi metrom a dvoma, na výber sú biele, žlté, fialové aj ružové kvety. Vzrast 1,5 – 2 metra očakávajte od tavoľníka, ktorý má – rovnako ako ešte mohutnejší pajazmín vencový – biele kvety.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Newsletter

Ako na úrodnú záhradu?

My to vieme!

Prihláste sa na odber newslettera a získajte tie najlepšie záhradnícke tipy od odborníkov!

Odoberať novinky
Viac na túto tému: #plot #pavinič #popínavé rastliny #ťahavé ruže
Kalendár záhradkára
január február marec
apríl máj jún
júl august september
október november december